hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Jura Ozmec: Tužit æu Mamiæa i tražim policijsku zaštitu

29.11.2006.

Izazvan reakcijom i priopæenjem Hrvatskog zbora sportskih novinara i predsjednika Jure Ozmeca (traženje da ga se ignorira i izbaci iz medijskog prostora), Mamiæ je ponovio i “podebljao” teške uvrede. I ovaj su put novinari nazvani smutljivcima, nepismenim smrdljivcima koji se ne peru, protuhama (Ozmec). Sada su i tajnik HZSN-a Marin Šarec i dopredsjednik iste organizacije Anton Filiæ prozvani “reketarima hrvatskog sporta”! Što god to imalo znaèiti...

Fizièki napadi, gaðanje soljenkom

Inaèe, predsjednik HZSN-a Ozmec po drugi je put tijekom svog mandata na èelu strukovne organizacije zamolio za solidarnost i kolegijalnost, ne samo u užem fahu svojih, sportskih novinara. Njegov ponovljeni apel da se Zdravka Mamiæa u skladu s neospornim “zaslugama” anatemizira išao je na adresu svih novinara u Hrvatskoj. Puno je, podsjetimo se, u bliskoj prošlosti bilo razloga za to. Sjeæamo se fizièkog napada na novinara SN-a, “sluèaj soljenka” s novinarom 24 sata Dubravkom Sušecom, javnog vrijeðanja kolege Babiæa... Unatoè prethodnom prezentiranju Mamiæevog divljaštva, Ozmec je na prvu zapreku naišao u Hrvatskom novinarskom društvu (!) gdje je dobio lakonski odgovor da je legitimno pravo Zdravka Mamiæa, kao i svakog drugog graðanina - da se (unatoè vulgarnom i fašistoidnom, ne samo verbalnom izražavanju) - pojavljuje u hrvatskom medijskom prostoru.

Morbidna zloporaba Ane Rukavine

- Zahvaljujem kolegama s Nove TV na kolegijalnosti što su “dotiènog” pozvali samo dan nakon priopæenja, a i na profesionalnosti jer mi NISU!!! javili da æe moje priopæenje uživo komentirati “ZM”. Istodobno, zahvaljujem im i zato jer su sad i gledatelji njihove TV mogli vidjeti o kakvom je primitivcu, prostaku i lažovu rijeè. Moram, nažalost, posegnuti za takvim, meni neprimjerenim rjeènikom. Razmislit æu i o tome da i Novu TV prijavim Vijeæu èasti HND-a, a njega osobno regularnom sudu. Prema preporuci prijatelja, potražit æu i policijsku zaštitu - zakljuèio je kratko Ozmec nakon što je od Mamiæa preko Nove TV primio svježu pošiljku verbalnih uvreda.

Malo je reæi kako je novinarska struka s pravom konsternirana, s pravom Ozmec ime i prezime Zdravka Mamiæa više ne želi ni izgovoriti te ga titulira s “dotièni” i “ZM”, kao što je obièaj s likovima èiji se inicijali, a ne imena, pojavljuju u crnim kronikama. Kako se dotièni veliki gospodin ponaša - osobno na najbolji moguæi naèin pokazuje da mu je upravo ondje i mjesto.

Usput, sasvim poseban i èisto intiman udarac doživio je gore potpisani (takoðer pomalo uvrijeðeni novinar “koji se samo povremeno pere”). I to Mamiæevom izjavom da ga se teško napada iako je “dobrotvor koji je za tragièno preminulu novinarku (!) Anu Rukavinu donirao 100 tisuæa kuna”, nakon èega on takav odnos, samim time, nije zaslužio. Svaka mu èast što je tako velikodušno posegnuo u džep za našu Anu, no i ona je bila - novinarka. I to dobra novinarka, a prije svega osoba koja od osobe Mamiæevog “kalibra” zasigurno novac ne bi niti primila, ma kako bolesna bila. Stoga smo dužni primijetiti da je morbidno, èak i od Mamiæa, što na ovaj naèin manipulira imenom naše kolegice baš u ovom, za sve nas teškom trenutku.

Neven Bertièeviæ, novinar SN-a:
- To je sramota koja traje. Iznenaðen sam što to moji kolege i javnost nisu i ranije “prepoznali”. Mamiæa se treba ignorirati i izolirati. Nisam novinar koji prati nogomet i Dinamo, no da je to tako, osobno takvo ponašanje ne bih dopustio. Izbjegavao bih bilo kakve kontakte, makar i po cijenu novinarske neprofesionalnosti. 

Zdravko Reiæ, novinar SN-a:
- Mamiæ je èovjek, pojava, svakodnevna vijest. Uvrijedio bih pokojnog Stjepana Spaiæa kada bih ih usporedio. Mamiæ je davno prešao sve granice dobrog ukusa. Predstavlja se gospodinom, a ponaša se upravo suprotno. Nadam se da æe jednog dana doæi k sebi. Mene osobno nije uvrijedio, no njegovi su istupi ispod svake razine.

Nikica Vukašin, novinar Jutarnjeg lista:
- Nisam uvrijeðen. Bolje se odijevam od Zdravka Mamiæa, to znaju svi. Kupam se svaki dan. Nažalost, sami smo krivi za to u što je Mamiæ “izrastao”. On je proizvod prevelike tolerancija medija i njihovih konzumenata.

Predrag Jurišiæ, novinar Veèernjeg lista:
- Nisam gledao niti jednu emisiju i ne mogu komentirati.

Povratak

AKTUALNO