hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Božiæno pismo Kardinala Bozaniæa: Obitelj uništava i neprimjerena TV

03.01.2007.

U pismu se istièe kako su  neprijatelji obitelji droga, alkohol, kocka, meðusobno nepoštovanje, braèna nevjera, nezaposlenost i lijenost. Kardinal je, meðutim, istaknuo kako obitelj uništavaju i loši odnosi sa susjedima, ali i  neprimjereni filmovi i  drugi televizijski sadržaji, koje, meðutim, nije poimence nabrojio. No, analitièari crkvenih prilika uvjereni su kako je pismo, meðu ostalim, ponukano Big Brotherom te  neprimjerenim  emisijama i filmovima koji promoviraju nasilje, potrošaèki mentalitet te disfunkcionalne obitelji.

Utjecaj slike
Sociolog don Ivan Grubišiæ istièe da je Big Brother crkveni neprijatelj broj jedan jer ne daje pozitivne uzore i jer je to emisija bez sadržaja.
– Moramo biti svjesni utjecaja slike. Kada su nedavno došle zvijezde Big Brothera u jedan splitski šoping centar, nastala je prava ludnica u kojoj nisu sudjelovala samo djeca nego i odrasli – kaže don Grubišiæ dodajuæi da su za Crkvu posebno opasni filmovi koji promoviraju nasilje. Grubišiæ smatra da je suvremeni naèin života glavna opasnost za obitelj jer obitelji jednostavno nemaju vremena jedni za druge.

– Suvremena je civilizacija agresivna te jednostavno razbija zajedništvo. Patrijarhalni brak ne može se vratiti, a Crkva žali za tim vremenima – kaže Grubišiæ. Obitelj, smatra on, nije izložena organiziranim napadima iz nekih centara moæi, što bi se moglo shvatiti iz nekih istupa crkvenih velikodostojnika.  
– Tko tako misli samo pokazuje nepoznavanje suvremenih trendova – kritièan je don Ivan Grubišiæ, dodajuæi da se institucije ne mogu voditi ideološki. Primjer takvog voðenja institucija vidi  i u tome što su svi hrvatski biskupi u božiænim porukama, kako kaže, udarili po potrošaèkom društvu, a pritom su zaboravili da su i sami dio tog potrošaèkog društva.

Grobnice redovnica
– Najskuplje grobnice imaju redovnice koje su se zavjetovale na  siromaštvo – kaže don Grubišiæ.
Dr. Adalbert Rebiæ istièe da i sam ima  loša iskustva  s hrvatskom televizijskom ponudom jer  kada god poželi pogledati neki film, na ekranu ugleda ljude s revolverima,  seksualno nasilje, pljaèku, otimaèinu ili pak ljubakanje polugolih  u reality showu Big Brother.  
Koji god program se otvori, velika je vjerojatnost da se naiðe na predstavu koja na prilièi æudorednosti prosjeènog poštenjaka.  Filmovi koji se mogu vidjeti na hrvatskim televizijama  uglavnom prièaju o  nezdrvim odnosima u obitelji, o braènim nevjerama te razlièitim ovisnostima.
Stoga, upozorava Rebiæ, ako hoæemo  zdravo društvo, moramo nešto uèiniti. Katolièki odgoj treba mlade uèiti  i upuæivati  na moguænost izbora na televiziji.
Jer, unatoè kritici, Rebiæ istièe da na televiziji  ima mnogo dobrih emisija, koje su primjerene za kršæane.
Sociolog  mr. Zoran Malenica istièe kako se može složiti sa tvrdnjom  kardinala Bozaniæa da neki televizijski programi  loše utjeèu na stanje u obitelji.
On je takoðer spomenuo Big Brother  kao primjer zabave  koja ne afirimira vrijednosti koje bi mogle inspirirati mlade ljude.  
No, s crkvenim se konceptom, kaže, ne slaže. – Crkveni koncept ne uvažava realnost – objašnjava Zoran Malenica

Povratak

AKTUALNO