hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Zakonom o tajnosti podataka uvodi se cenzura

26.02.2007.

Glavni je problem što bi se zakon odnosio na sva tijela s javnim ovlastima pa gotovo sve informacije mogu biti oznaèene tajnima, ukljuèujuæi i informacije i podatke, primjerice, Zavoda za tlo ili veterinarskih ambulanti, tvrdi Suzana Jašiæ. Navela je i da bi èelnik svakog javnog tijela odreðivao koje su informacije iz njegova djelokruga tajne, a taj bi èelnik i nalagao da se osobe koje dolaze u doticaj s tajnim podacima sigurnosno provjere. Takvih bi osoba, prema njenoj procjeni, moglo biti i više od 50.000.
Potpredsjednik HND-a Zdenko Duka ustvrdio je da bi se zakonom uvela cenzura. Novinari bi zakonom bili najviše pogoðeni jer su upravo oni ti koji posreduju informacije javnosti. Usvoji li se predloženi zakon, novinari neæe moæi objavljivati podatke i informacije koji su tajni, a samim time i moguæe nezakonitosti državnih tijela i tijela s javnim ovlastima. Pitanje je i što æe se zbiti ako objave takve podatke.
Jašiæ je ustvrdila da æe Zakon o pravu na pristup informacijama, usvoji li se ovakav zakon o tajnosti podataka, biti mrtvo slovo na papiru. Predstavljeno je i nekoliko sluèajeva zatvorenosti državnih tijela. Tako je GONG od Vlade zatražio podatke za 2005. i 2006. o nabavi automobila za potrebe Vlade, a zahtjev je odbijen uz obrazloženje da su podaci tajni. Tek nakon uložene žalbe dostavljen je krovni ugovor o leasingu. I podatak o poslovanju Požeško-slavonske županije, koji je zatražen od Državnoga ureda za reviziji u trenutku financijske blokade te županije, nije dobiven uz obrazloženje da je tajan.

Autor: T.PONOŠ

Povratak

AKTUALNO