hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Zdenko Duka - Hoæe li vijeænici i ureðivati?

26.04.2007.

Vjerojatno se koješta drugo iza brda valja ali, ovog puta, zadržimo se na povodu. Rade Leskovac (po nacionalnosti - Srbin) bio je zamjena za nekog drugog gosta u Piramidi, nije bio baš prvi izbor, no dobro, kao i da jest, on je došao i iznosio svoje stavove i, valja reæi, u toj emisiji nièim nije prešao zakonsku granicu, tj. nije se koristio jezikom (nacionalne) mržnje. To je osnovno, da je bio prešao tu granicu možda ga je trebalo i udaljiti iz emisije u živo i protresti lanac urednièke odgovornosti, ali nema iskaza za koji bi se moglo reæi da je mrzilaèki.
Istina je, nezamislivo bi bilo još prije èetiri-pet godine da se on pojavi u toliko gledanoj emisiji, u najjaèem veèernjem terminu. Prije nastupa na HTV-u bio je na Z1 kod Željka Malnara pa je Malnar zbog toga bio pretuèen. Ali, ratno vrijeme je sve dalje od nas a Rade Leskovac je, ma šta tko mislio o njemu, slobodni graðanin ove zemlje.
Glavni Leskovèev delikt u Piramidi bio je kad je na zatraženu temu o svaði odvjetnika hrvatskih generala, ponovio dijelove haaške optužnice. Vidjeli smo prije otprilike tri tjedna da Ante Ðapiæ od Ravnateljstva HRT-a traži izravne prijenose suðenja hrvatskim generalima Gotovini, Markaèu i Èermaku kad taj proces poène u Haagu. Pa kako æe se onda saèuvati hrvatski gledatelji od blasfemije haaških tužitelja kada oni budu izgovarali glavni dio optužnice o "udruženom zloèinaèkom pothvatu" hrvatskog i državnog vojnog vrha u Oluji? Kako æe presuditi Vijeæe HRT-a?
 

 

 

Povratak

AKTUALNO