hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Vlast još uvijek utjeèe na HRT, Hinu, Vjesnik

03.05.2007.

ZAGREB - U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorili su na loš profesionalni položaj i sve veæu nesigurnost novinara u hrvatskom društvu. HND podsjeæa graðane da je sloboda novinstva i novinarstva i njihova steèevina, te da braneæi medijske slobode i prava ujedno brane i svoje slobode i prava. Takoðer istièe da je prema broju novinarskih žrtava 2006. bila najpogibeljnija godina u povijesti svjetskog novinarstva, te da je tijekom Domovinskog rata poginulo 14 hrvatskih novinara.
Pozivajuæi se na Deklaraciju Skupštine europske novinarske federacije (EFJ), HND upozorava na još zamjetan utjecaj javnih vlasti na nacionalne javne medije kao što su HRT i Hina, na ureðivaèku politiku Vjesnika, te osobito na lokalne medije, što bi moglo opteretiti i pregovore Hrvatske s EU-om. HND upozorava novinare, urednike i vlasnike medija na opasnu eroziju profesionalne etike, odnosno na èinjenicu da i mediji uèestalo krše nacionalna, vjerska, seksualna i ina prava pojedinaca i skupina te posebice djece.
Izvršni odbor SNH poziva sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u èetvrtak, 3. svibnja, s "Pet minuta gromoglasne tišine" od 11,55 do 12 sati upozore poslodavce, nadležne organe i javnost na svoje nezadovoljstvo sve lošijim uvjetima za profesionalni rad i sve veæom nesigurnošæu rada u medijima, kako onim velikim u vlasništvu stranih kompanija ili države, tako i u malim koji su izloženi dodatnom pritisku lokalnih moænika.
Nerijetko se ne poštuju ni odredbe kolektivnih ugovora potpisanih na razini medijskih kuæa. Primjetan je sve veæi pritisak medijskih poslodavaca da se kolektivni ugovori jednostrano otkažu i zamijene naizgled povoljnijim individualnim ugovorima, koji kratkoroèno nude bolje materijalne uvjete, ali dugoroèno ne jamèe ni minimum sigurnosti koju jamèi kolektivni ugovor. Pregovori o Prijedlogu kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike Hrvatske na nacionalnoj razini traju veæ èetiri godine zbog nespremnosti poslodavaca da novinarima i medijskim radnicima priznaju neka temeljna prava, upozorava SNH.(Hina)


Hrvatska na 80. mjestu po slobodi medija
Nevladina organizacija za promicanje graðanskih sloboda iz SAD-a, Freedom House, u svom godišnjem izvješæu o medijskim slobodama u svijetu svrstala je Hrvatsku meðu zemlje s djelomièno slobodnim medijima. Istraživanje za 2006. obuhvaæa analitièka izvješæa i rangiranje s univerzalnim nizom od 23 pitanja u tri kategorije kojima se ocjenjuje zakonsko, politièko i gospodarsko okruženje u kojem djeluju mediji, a na temelju kojih se zemlje boduju od 0 do 100. Po stupnju u kojem svaka zemlja dopušta slobodan protok vijesti i informacija, njezini mediji ocjenjuju se kao "slobodni" (0 do 30 bodova), "djelomièno slobodni" (31 do 60 bodova) i "neslobodni" (61 do 100 bodova). Hrvatska s ukupno 37 bodova dijeli 80. mjesto na ljestvici Freedom Housea s Crnom Gorom i Bolivijom. Maðarska i Slovenija dijele 39. mjesto s 21 bodom u kategoriji "slobodnih" medija, Srbija je na 84. mjestu s 39 bodova, a BiH i Makedonija dijele 98. mjesto s 45 bodova u kategoriji "donekle slobodnih". Hrvatska je u prošlogodišnjem izvješæu s 39 bodova bila na 85. mjestu ljestvice.

Povratak

AKTUALNO