hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Ronèeviæ: Selektivno u suèeljavanja i polemike

11.07.2007.

- O prijedlogu bismo htjeli porazgovarati s predstavnicima stranaka, govori Ronèeviæ, te naglašava da æe, kad su u pitanju suèeljavanja i polemike, nastojati biti selektivni, ali na osnovu jasnih pokazatelja.
Prije prošlih parlamentarnih izbora u jesen 2003., novinari i urednici Informativnog programa Hrvatske televizije javno su se oèitovali da posljednji put na dosadan i antinovinarski naèin predizborno predstavljaju stranke. Naime, Pravila o postupanju elektronièkih medija s nacionalnom koncesijom u RH tijekom izborne promidžbe, koje je donio Hrvatski sabor na osnovu izbornog zakona, nalažu jednako vrijeme predstavljanja za sve stranke. To je u posljednjih mjesec dana izborne kampanje 2003. rezultiralo s po 12 sati programa dnevno, oko 400 sati ukupno.
Saborska se Pravila na jednak naèin odnose na sve nacionalne televizije, stoga i na Novu TV i RTL televiziju.
- Imali smo po 14 jednakih pitanja za sve liste, koja smo morali postavljati. To je stvarno antinovinarsko poniženje, kaže nam Mislav Bago. Privatne novine nemaju obveze predizbornog prikazivanja, pogotovo ne jednakomjernog, a mogu se i javno opredijeliti za pojedinu stranku, premda je jasno da to nije pametno.
Antun Palariæ, predstojnik Središnjeg državnog ureda za upravu, kaže da je Ured spreman pružiti pomoæ u eventualnoj izradi izmijenjenih Pravila, ako o toj izmjeni odluèi Hrvatski sabor.


Z. DUKA

Povratak

AKTUALNO