hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Bandiæ: 'Mamiæ nije iznad Dinama'

01.10.2007.

"Ni jedan se pojedinac ne može poistovjeæivati, niti biti iznad Dinama, jer Dinamo pripada svim svojim navijaèima i graðanima grada Zagreba", poruèio je Bandiæ u priopæenju danas dostavljenom medijima. Gradonaèelnik Bandiæ je naglasio da bi sportaši i predvodnici sportskih klubova trebali govoriti sportskim, a ne prostaèkim rjeènikom te promicati suradnju i kulturu dijaloga.

HND: O Mamiæevim uvredama obavijestit æemo meðunarodne institucije

"" Nitko nema pravo u ime Dinama vrijeðati, jer Dinamo je desetljeæima širio i širi kulturu dijaloga, bio je i jest simbol zagrebaèke graðanske uljudbe, o èemu svjedoèi i slavna generacija iz 1967., rekao je Bandiæ
"Nitko nema pravo u ime Dinama vrijeðati, jer Dinamo je desetljeæima širio i širi kulturu dijaloga, bio je i jest simbol zagrebaèke graðanske uljudbe, o èemu svjedoèi i slavna generacija iz 1967. èiju smo èetrdesetogodišnjicu naslova europskih prvaka velesajamskih gradova nedavno proslavili u gradskoj palaèi Dverce, podsjetio je gradonaèelnik.
 
"Tada sam istaknuo, a tome ste svjedoèili, i sada ponovno istièem da nam zagrebaèki duh i purgerski štih moraju ponekad biti i važniji od rezultata, pa moramo nauèiti da se 'obraz' Dinama ne brani samo na travnjaku veæ i izvan njega", poruèio je Bandiæ.

Pozvao je navijaèe i graðane Zagreb da, "uoèi uzvratne utakmice s Ajaxom, iskažu istinsku potporu našem najdražem klubu i pomognu mu da se lakše vrati na pobjednièki put u Europi".

Novinare koji su u petak bili na klupskoj press-konferenciji Mamiæ je dvadesetak minuta vrijeðao uz brojne vulgarnosti i psovke ustvrdivši uz ostalo da je rijeè "o djeci jugooficira, o jugounitaristima koji preko našeg kluba žele rušiti i cijelu državu".

"Da nisam u Dinamu, sve bih vas likvidirao! Dobro, ne doslovno likvidirao... ali svakom od vas bih zalijepio 'šljagu', pa odsjedio 15 dana u zatvoru, pa kada bih izašao van, drugom bih udario 'šljagu' i tako redom", rekao je uz ostalo Mamiæ. (Hina)

Pravobraniteljica: 'Mamiæeve su uvrede nasilje nad ženama'

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukaè-Koritnik osudila je danas uvrede koje je izvršni Zdravko Mamiæ izrekao na raèun novinarke dnevnog lista "24 sata" Romane Eibl, ocijenivši to oblikom nasilja nad ženama.

Pravobraniteljica u današnjem priopæenju osuðuje i šutnju sportskih djelatnika koji inaèe sudjeluju u kampanji "Za nasilje nema opravdanja".

Lukaè-Koritnik podsjeæa da je u sklopu kampanje Vijeæa Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, koje ukljuèuje i uznemiravanje na temelju spola, na nacionalnoj razini sklopljen Sporazum o suradnji s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza i Udrugom profesionalnih klubova prve hrvatske nogometne lige.

Na kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo izmeðu Hrvatske i Makedonije, održanoj 24. ožujka 2007., hrvatski reprezentativci izišli su na teren u promotivnim dresovima na kojima je s prednje strane bio otisnut slogan kampanje, a na poleðini slika plakata o nasilju nad ženama.

Gromoglasna šutnja svih ostalih, posebice sportskih djelatnika koji navodno sudjeluju u kampanji koja se vodi pod sloganom 'Za nasilje nema opravdanja', posebno je muèna, naglašava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Buduæi da
je oèito da je novinarka Romana Eibl obavljala svoj posao u trenutku kada ju je izvrijeðao Zdravko Mamiæ upuæivanjem uvreda koje se vežu iskljuèivo uz žene, osim nedopustivim uvredama upuæenim na raèun svih novinara i novinarki, svjedoèili smo i nasilju nad ženama i njihovoj diskriminaciji, istièe Lukaè -Koritnik.

Stoga ne možemo svesti takvo ponašanje na remeæenje javnog reda i mira i privatnu reakciju tužbom za uvredu ili prijetnju.

"Iznimno važnim smatram što se novinarka suprotstavila takvom ponašanju kao i to što se redakcija '24 sata' suprotstavila toj vrsti diskriminacije, jer time ispunjava svoju zakonsku obvezu zaštite zaposlenice od neugodnog, ponižavajuæeg, neprijateljskog i uvredljivog okruženja".

Gromoglasna šutnja svih ostalih,
posebice sportskih djelatnika koji sudjeluju u kampanji koja se vodi pod sloganom "Za nasilje nema opravdanja", zato je posebno muèna, naglašava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.   (Hina)

Povratak

AKTUALNO