hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Kadijeviæ HTV-u naplatio intervju?

15.11.2007.

Novinar Josip Šariæ, koji je u èetvrtak u Moskvi obavio razgovor s bivšim jugoslavenskim ministrom obrane, pitanje eventualnog plaæanja nije želio komentirati, veæ je samo posvjedoèio kako je teško bilo doæi do èovjeka za kojim je, zbog optužbe za ratni zloèin, raspisana meðunarodna tjeralica.

– To je bila malo zamršenija operacija, jer je Kadijeviæ na Interpolovoj tjeralici. Za razliku od srpskih medija, za koje je dao veæ nekoliko intervjua, sada je prvi put progovorio za neki hrvatski medij. A do njega sam veæ dulje vrijeme pokušavao doæi – danas nam je u telefonskom razgovoru odmah nakon intervjua kazao kolega Šariæ.

Specijalna emisija?
Nije nam mogao reæi ništa više, kao ni to kad æe cijeli razgovor biti emitiran na HTV-u. Tek smo naknadno iz prisavskih kuloara doznali da bi Kadijeviæu trebala biti posveæena specijalna emisija u kojoj bi bio emitiran i cijeli razgovor snimljen u Moskvi.  Od glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srziæ nismo uspjeli dobiti potvrdu informacija o navodno plaæenoj cijeni kao ni o moguæoj posebnoj emisiji.

– Najprije treba prièekati da se Šariæ vrati iz Moskve kako bi se vidjelo što ima od materijala – bilo je jedino što je H. Novak-Srziæ kazala. Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutliæ i ravnatelj HTV-a Robert Šveb na iste upite nisu uzvratili odgovorima.  

Interes i Nove TV
No za razgovor s Kadijeviæem nije bila zainteresirana samo Hrvatska televizija nego i Nova TV.  Prièa se da je Nova TV za takoðer 5000 eura najprije htjela od Televizije Srbije otkupiti njihov intervju s Kadijeviæem i veæ ga danas prikazati u svom programu.

No naknadno doznavši da RTS razgovor s Kadijeviæem ne smije prodavati jer je napravljen samo za podruèje Srbije, Nova TV navodno je po svaku cijenu htjela sprijeèiti da HTV prvi stigne do Kadijeviæa te je bila spremna platiti mnogo više od HTV-a.  Ipak, s Nove TV opovrgavaju te informacije.

– S RTS-om nismo pregovarali o njihovu intervjuu, veæ smo bili zainteresirani da s Kadijeviæem sami obavimo razgovor. No kako je on za to postavio svoju cijenu, odustali smo jer smatramo da je sramotno i jedan euro dati za intervju s njim. Nikada dosad ni jedan intervju nismo platili – kazala je glasnogovornica Nove TV Diana Tušek.

Povratak

AKTUALNO