hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HTV ipak 2008. kreæe s dva nova programa

20.12.2007.

Uporište za pokretanje novih programa HRT crpi iz Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji iz 2003. godine koji u treæem èlanku doslovno kaže: "HRT može proizvoditi i druge specijalizirane radijske i televizijske programe i objavljivati ih analogno, digitalno i putem satelita". Spomenuti programi emitirat æe se digitalno, ali ne od poèetka 2008., kako je bilo planirano, veæ, kako sada stvari stoje, negdje od proljeæa iduæe godine.

""
Prebaèena odgovornost
RTL je zatražio od Ministarstva kulture, Hrvatske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Programskog vijeæa HRT-a pokretanje postupka protiv HRT-a zbog emitiranja HRT-a Plus i najave dvaju novih programa, no èini se da se nitko od pozvanih time neæe ozbiljno baviti. Èak i neka druga tijela koja bi po nekim osnovama o ovom sluèaju mogla nešto reæi prilièno su šutljiva i uglavnom prebacuju odgovornost sa sebe na druge. Pitanje je, naime, treba li HRT zatražiti dozvolu za emitiranje novih programa i tko bi im tu dozvolu trebao dati. Gašper Gaæina, predsjednik Vijeæa Hrvatske agencije za telekomunikacije, kaže da još nije donesena strategija kojom bi bilo jasno koliko æe digitalnih kanala dobiti koja televizija, a sve što se emitira u digitalnoj televiziji je eksperimentalno. Stoga u ovom trenutku njegova Agencija i ne može "raspolagati" digitalnim kanalima. Nikola Perèin, èelni èovjek Odašiljaèa i veza, kaže da to pitanje nije u njihovoj nadležnosti jer oni samo osiguravaju mreže digitalnih odašiljaèa, ali nemaju moæ odluèivati što æe se preko njih emitirati. Ni Agencija za elektronièke medije nije relevantna za ovo pitanje, izjavljuje njezin predsjednik Denis Perièiæ jer oni dodjeljuju koncesije, iz èega je HRT kao javna radiotelevizija izuzet. Stoga nije potpuno jasno treba li HRT i od koga tražiti dozvolu za emitiranje novih programa.
Susjedne zemlje
Osim toga HRT ne bi smio financirati sredstvima iz pristojbe nešto što ne mogu pratiti svi koji je plaæaju, što bi bio sluèaj s novim programima. Naime, digitalno je pokrivena tek Istra u kojoj je i zapoèeo program subvencioniranja nabave STB-a svim pretplatnicima, no pitanje je kad æe se nešto slièno dogoditi i u drugim dijelovima Hrvatske. Prema nekim tumaèenjima, Istra je odabrana kao prva iz dva razloga. Zbog konfiguracije terena u mnogim dijelovima Istre graðani su imali problema s prijamom, a digitalnim emitiranjem taj problem nestaje. Osim toga u sluèaju Istre trebalo je zbog preklapanja kanala postiæi dogovor tek sa Slovenijom i Italijom, dok æe, primjerice, digitalizaciji u Slavoniji prethoditi dogovori s daleko više susjednih zemalja. Na HRT-u ipak ne odustaju, a na RTL-ove napade odmahuju rukom ponavljajuæi tek da ne planiraju ništa protuzakonito.

Povratak

AKTUALNO