hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Sutliæ ušutkuje novinare

04.02.2008.

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva smatra da je disciplinska mjera upozorenja s moguænošæu otkaza ugovora o radu koju je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutliæ izrekao novinarki Ivani Dragièeviæ Velièkoviæ neprimjerena i ne odgovara kvalifikaciji povrede obveza iz radnog odnosa kažnjene kolegice s obzirom da je rijeè o internom elektronièkom pismu za èije dostavljanje u javnost ni sam poslodavac ne tereti upozorenu novinarku, èlanicu HND-a.
Odluka glavnog ravnatelja HRT-a dvojbena je jer je Etièko povjerenstvo HRT-a zakljuèilo da Ivana Dragièeviæ Velièkoviæ nije povrijedila èlanak 9. Etièkog kodeksa HRT-a koji govori o obvezama zaposlenika da vode raèuna o ugledu i integritetu HRT-a u javnosti. Stoga se postavlja pitanje – zašto Glavni ravnatelj HRT-a najprije traži, a potom ne uvažava mišljenje Etièkog povjerenstva kuæe o konkretnome sluèaju.
Središnji odbor smatra da se takvim izricanjem upozorenja pred otkaz, a imajuæi u vidu i sluèajeve novèanoga kažnjavanja još nekoliko kolega  zbog internih i javnih istupa, ozbiljno dovodi u pitanje proklamirano pravo novinara na iznošenje vlastitih stajališta kako unutar HRT-a tako i u okviru HND-a i po Zakonu o medijima èl. 27.st. 1. i 2. zajamèeno pravo novinaru na slobodno iznošenje stavova.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka
Predsjedavajuæa Središnjeg odbora HND-a Renata Ivanoviæ

 

Povratak

AKTUALNO