hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Film Višnje Starešine o mudžahedinima

24.02.2008.

Producent je ugledni Interfilm, a filmska debitantica i ekspertica za haaško sudovanje o ratnim zloèinima film je prijavila za prikazivanje na 17. danima hrvatskog filma koji æe se krajem ožujka održati u Zagrebu. Naravno, film najprije treba izabrati selektorica za dokumentarce Nana Šojlev.

Višnja Starešina je još 2006. godine prošla na natjeèaju Ministarstva kulture za sufinanciranje filmova kada se natjecala s naslovom "Muzikanti pred Haaškim sudom" (i to uz Slavena Žimbreka), a sada æe podastrijeti film s promijenjenom, ali ništa manje atraktivnom temom koja bi sasvim sigurno mogla zainteresirati i strane distributere.

U "Treæem pohodu" Starešina istražuje i djelovanje al-Qaide i drugih radikalnih islamistièkih grupa koje su se u nedavnom ratu domogle geopolitièki izuzetno zanimljivog položaja Bosne za svoju infiltraciju. Kao Veèernjakova novinarka, Starešina je pratila rad Haaškog suda, a bila je i dugogodišnja Veèernjakova dopisnica s Meðunarodne konferencije UN u Ženevi.

O tim je temama objavila i dvije zapažene knjige "Vježbe u laboratoriju Balkan" i "Haaška formula", te održala niz predavanja, od kojih hrvatski politièari, na žalost, ništa nisu nauèili.

Povratak

AKTUALNO