hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Bandiæ daje potpunu neovisnost “Stojedinici”

17.03.2008.

Kako je Radio 101 zapravo trgovaèko društvo osnovano još 1990. godine odlukom tadašnje Gradske skupštine s temeljnim kapitalom od 2,2 milijuna kuna, udjel Grada zapravo iznosi 554 tisuæe kuna, dok ostalih 96 zaposlenika ima po 0,78 posto udjela vrijednosti 17.333 kuna.
No, namjeri Grada i Bandiæa da se elegantno izvuku iz vlasnièke strukture utjecajnog radija, na koji ionako nisu imali preveliki utjecaj, usprotivili su se zastupnici u Gradskoj skupštini. Iako Bandiæ i tamo ima veæinu, prevladalo je mišljenje da Grad svoj dio ipak treba prodati, ali po nominalnoj vrijednosti dionice. Tako bi svaki zaposleni dobio 0,26 posto i za to bi trebao platiti 5.700 kuna, što je daleko ispod stvarne i realne vrijednosti na tržištu. Tu odluku zastupnika vladajuæe (SDP-ove) veæine podržali su i oporbeni zastupnici, što je u Hrvatskoj vrlo rijetka pojava, a gradonaèelnik Bandiæ je kazao kako ovim èinom Grad osigurava potpunu neovisnost medija, jer æe najpopularniji gradski radio sada biti u 100-postotnom vlasništvu zaposlenika.
Inaèe, Grad Zagreb više nema udjel u ni jednom mediju na lokalnoj i državnoj razini, a jedino što je još ostalo za prepustiti zaposlenicima jest 25-postotni udjel u vlasništvu Radio Zaprešiæa koji nije u vlasništvu Grada nego u vlasništvu gradske tvrtke “Robni terminali”.

Autor: D.BOROŠ



Povratak

AKTUALNO