hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Novinari pozivaju na opæu solidarnost da bi se svladale prijetnje medijima

02.05.2008.

U izjavi u povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija 2008. IFJ je pozvao na obnovu globalne solidarnosti meðu novinarima u borbi protiv prijetnji s kojima su suoèeni mediji.

 

„Buduænost novinarstva ovisi o izgradnji nove solidarnosti“, kazao je Jim Boumelha, predsjednik IFJ-a. „Naš rad je sama srž borbe za demokraciju i ljudska prava.“

 

IFJ smatra da buduænost novinarstva ne mogu jamèiti politikom potaknuti trikovi, zaglupljivanje medija i smanjivanje izdavaèkih budžeta.

 

„Posljednjih smo dana poruku o solidarnosti prenijeli u Kinu, Pakistan, Rusiju, Meksiko i Irak“, rekao je Boumelha. „U svim su tim državama novinari izvrgnuti pritiscima. Naše æe kolege uspjeti obraniti svoja prava budu li djelovali zajednièki, budu li ukljuèili i stare i mlade novinare i gradili mostove koji æe ojaèati novinarstvo. Gdjegod postoji podijeljenost i nesloga, na dobitku su neprijatelji slobode medija.“

 

Diljem èitavog svijeta sindikati novinara koji su èlanovi IFJ-a, najveæe svjetske novinarske organizacije, obilježavaju Dan slobode medija aktivnostima koje æe upozoriti na krizu s kojom su suoèeni zaposlenima u medijima.

 

U Europi Arne Konig,predsjednik EFJ-a, kaže: „Svjetski dan slobode medija nam daje

moguænost da zorno prikažemo da je kvalitetno novinarstvo presudno za demokraciju, a da se ono može postiæi ako novinari imaju pristojne uvjete rada i ako se njihova uloga poštuje.“

 

EFJ smatra da su najveæi izazovi s kojima se susreæu novinari i mediji pritisak da odaju izvor informacija te još uvije politièko uplitanje.

 

„No ne možemo zanemariti ni utjecaj ekonomske krize koja je zahvatila veæinu europskih medija. Kvalitetno novinarstvo trpi zbog èinjenice da su vlasnici medija nametnuli uredništvima smanjenje budžeta“, kaže Konig.

 

 

 

Povratak

AKTUALNO