hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Dražen Kobas direktor Novog lista

14.05.2008.

Zagrepèanin Dražen Kobas, dosadašnji savjetnik Uprave za financije i raèunovodstvo Diokija, od juèer je na èelu Novog lista. Tako je odluèio Nadzorni odbor te novinske kuæe, prethodno razriješivši dosadašnjeg direktora Franju Butorca, koji odlazi na èelo Nakladnog zavoda »Globus« iz Zagreba.
Promjena na èelu Novog lista rezultat je, izmeðu ostaloga, i juèer potpisanoga ugovora kojim Dioki preuzima veæinski udio Novog lista. Kao što je javnosti poznato, Robert Ježiæ, veæinski vlasnik Diokija, dobio je nedavno od Agencije za tržišno natjecanje zeleno svjetlo za kupnju Rijeèkog lista, èiji su udjelnièari držali 51 posto Novoga lista i 25 posto osjeèkoga Glasa Slavonije. Juèerašnjim potpisivanjem ugovora kupnja je i formalizirana. Sa strane Rijeèkog lista potpisnik je dosadašnji direktor Zdenko Mance, dok su u ime Dioki grupe ugovor potpisali predsjednik i èlan Uprave Zdenko Beloševiæ i Leo Dolezil.
Dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora Novog lista i direktor Rijeèkog lista Zdenko Mance pojasnio nam je da su ostavka Butorca i izbor Kobasa sastavni dio Diokijevog preuzimanja veæinskoga udjela u Novom listu i dijela Glasa Slavonije. Pitamo ga kako on, s obzirom na nove okolnosti, vidi buduænost kuæe koju je godinama vodio.
- Po meni je to sastavni i nužni dio razvoja u vlasnièkome smislu. Uvjeren sam, naime, da æe ova koncentracija vlasništva pridonijeti uspješnome medijskom, tehnološkom i financijskom razvoju Novog lista. To je važan korak u daljnjem razvoju Hrvatske press grupe, koju uz Novi list èine Glas Istre, Glas Slavonije i Zadarski list, ali i za širenje djelokruga rada èlanica grupe na druge medije, poput internetskih portala, radija i televizije. Šansa je to za sve te kuæe da zajednièki postanu treæa medijska grupacija u Hrvatskoj. Eto, u realizaciji te ideje vidim veliku šansu i za Novi list u buduænosti, kaže nam Mance.
Drugi potpisnik ugovora o preuzimanju Zdenko Beloševiæ uvjeren je da æe korporacijska politika stvoriti uvjete za nesmetan razvoj Novog lista, poštujuæi pritom specifiènosti svih djelatnosti unutar Dioki grupacije. Ne krije zadovoljstvo zbog kupnje veæinskoga udjela u Novom listu, tumaèeæi to poslovnom vezanošæu uz kraj u kojemu su upravo ove novine dominantne.
- Strašno cijenim Novi list, ali isto tako mislim da u toj, inaèe uspješnoj kuæi, ima puno prostora za nove tehnike i tehnologije. Dioki je uvijek bio otvoren za slobodan protok ideja i to æemo, vjerujem, njegovati i u Novom listu. Tu smo mi jaki, kaže Beloševiæ.

Nela VLAŠIÆ

Povratak

AKTUALNO