hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odbor za zaštitu novinara (CJP) u povodu napada na Dušana Miljuša

05.06.2008.

New York, 4. lipnja 2008.

 

Odbor za zaštitu novinara (CJP) osuðuje drzak napad na istraživaèkog novinara Dušana Miljuša, koji piše o organiziranom kriminalu i korupciji za dnevnik Jutarnji list. Prema informacijama iz Reutersa dvojica neidentificiranih muškaraca pretukla su Miljuša bejzbol palicama na parkingu u blizini njegovog stana u Zagrebu u ponedjeljak uveèer. Miljuš je prevezen u bolnicu, gdje je utvrðeno da je zadobio potres mozga, lom ruke i ozljede lica, javljaju lokalni mediji.

„Zaprepašteni smo silinom napada na kolegu Miljuša“, kazao je izvršni direktor Joel Simon. „Pozivamo vlasti da bez oklijevanja istraže napad na Miljuša i odgovorne privedu pravdi. Izvjestitelj o temama kriminala se mora osjeæati sigurnim da bi istraživao svoje prièe i informirao javnost.“

 

Renata Ivanoviæ, predsjednica Zbora istraživaèkih novinara HND-a, razgovarala je s Miljušem i rekla CJP-u da novinar misli da su ga dva muškarca neposredno prije napada slijedila motorom. Nije vidio lica napadaèa jer su nosili kacige, rekao je.

 

Sanja Modriæ, urednica Jutarnjeg lista, izjavila je da smatra da je napad osveta mafije za Miljuševe tekstove o organiziranom kriminalu i njegovom povezanosti s politièarima. Miljuš je èesto pisao o suðenjima i istragama ubojstava. Modriæ je CPJ obavijestila i o tome da je dan nakon objavljivanja èlanka o ubojstvu èlana lokalne mafije Veèernji list, takoðer dnevnik, objavio osmrtnicu za Miljuša. Kasnije se list isprièao tvrdeæi da se radilo o omašci. „Nije to bila sluèajnost, veæ upozorenje Miljušu i njegovim kolegama“, smatra Modriæ. Prema njenim informacijama Miljuš se u posljednje vrijeme bavio istraživanjem ilegalne proizvodnje oružja i trgovanjem ljudima u Hrvatskoj.

 

Mladen Pleše, glavni urednik Jutarnjeg lista, rekao je CPJ-u da je uredništvo zahtijevalo sastanak s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, te da se sastanak održao. Policija je nakon toga odredila dvojicu policajaca kao stalnu zaštitu Miljušu u bolnici.

 

„Obeæali su pokrenuti istragu o napadu, no to je ipak samo obeæanje“, izjavio je Pleše CPJ-u. „Policija nije istražila prijetnje smræu koje je dobivao Miljuš i nikad mu nije pružila zaštitu.“

 

CPJ je neovisna, neprofitna organizacija sa sjedištem u New Yorku koja se bavi zaštitom slobode medija diljem svijeta.

Povratak

AKTUALNO