hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND: Podupiremo borbu novinara Ive Lučića

09.06.2009.

Podupiremo borbu našeg kolege i istaknutog člana Hrvatskog novinarskog društva Ive Lučića za zaštitu prirode kao bitno pitanje naše struke i uvjet održivog razvitka. Lučićevi zahtjevi da se zaštiti spilja Vjetrenica u BiH su utemeljeni na rezultatima znanosti i stručnim razlozima, pa pozivamo vlasti da ih ozbiljno razmotre. Iako ne sporimo moralnu dimenziju štrajka, molimo kolegu Lučića da štrajk glađu zamijeni nekim manje opasnim i štetnim načinom borbe.

Novinar Ivo Lučić, istraživač i zagovornik spilje Vjetrenice u Hercegovini, na granici Hrvatske i BiH, već 13 dana štrajka glađu zbog sve većih opasnosti po ovaj svjetski prirodni fenomen, kao i zbog odsustva reakcije nadležnih. Vjetrenica obiluje izuzetnom podzemnom faunom, najbrojnijom na svijetu, a karakteristična je, kako joj i samo ime kaže, po hladnom vjetru koji puše kroz nju.
Lučić traži da se spriječe općinske vlasti da devastiraju Vjetrenicu, te da se hitno razriješi zakonski položaj spilje i donesu sve potrebne zaštitne mjere.

Uz speleološke, geološke, geomorfološke i biospeleološke udruge iz BiH, Hrvatske i Slovenije, Ivi Lučiću je potporu dalo i Međunarodno društvo za podzemnu biologiju (ISSB/ SiBioS), koje je u nedavnom otvorenom pismu upućenom na mnoštvo adresa u svijetu zatražilo zaštitu teško ugrožene Vjetrenice. ISSB upozorava da bi u protivnom svijet mogao izgubiti jednog od najdragocjenijih dragulja u niski svjetske baštine.

Tanja Devčić, predsjednica Zbora novinara za okoliš
Zdenko Duka, predsjednik HND-a

Povratak

AKTUALNO