hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND traži sankcioniranje dvoje urednika "Otvorenog"

17.02.2010.

Izvršni odbor HND-a pri HTV-u zatražio je danas hitno sankcioniranje urednika emisije "Otvoreno" - Hloverku Novak Srzić i Dražena Majića, zbog, kako stoji u pismu upućenom vodstu kuće, prekršaja Zakona o elektroničkim medijima, Etičkog kodeksa HRT-a i diskreditacije novinarske struke i javnog servisa.

Pismo prenosimo u cijelosti.

v.d. gl. urednika IP-a HTV-a Renato Kunić
v.d. gl. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić
v.d. gl. ravnatelja HRT-a Josip Popovac
Programsko vijeće HRT-a


Zagreb, 17. veljače 2010.


Poštovani,

Izvršni odbor HND-a pri HTV-u 16. veljače 2010. održao je sastanak sa sljedećim zaključkom:

Gostovanjem privatnog poduzetnika Tome Horvatinčića u emisiji "Otvoreno" urednika Hloverke Novak Srzić i Dražena Majića 10.veljače 2010. grubo su prekršeni članci 4., 6., 16., 18., 19, 20. i 25. Etičkog kodeksa HRT-a. Navedeni članci, kada se sagledava uloga javne televizije te temeljna pravila novinarske struke, među ostalim utvrđuju da novinari HRT-a moraju biti odgovorni, a informacije objektivne, potpune i uravnotežene. Novinar HRT-a obvezan je u svom radu poštovati pluralizam ideja i mišljenja te sadržajem svojih emisija ne smije kršiti Ustav i zakone.

Horvatinčićevim gostovanjem u emisiji "Otvoreno" prekršeni su također i članci 13. i 14. Zakona o elektroničkim medijima, u kojima, među ostalim,  stoji kako se događaji moraju vjerno prikazati, različita mišljenja moraju biti ravnomjerno zastupljena, te se u televizijskom programu moraju promicati nepristranost i poštivanje razlika u mišljenjima.

Urednici navedene emisije su,međutim, na dan prosvjeda što su ga organizirale građanska inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija u Varšavskoj ulici u Zagrebu, dali ekskluzivni prostor samo jednoj zainteresiranoj strani, dakle investitoru Horvatinčiću. Tek dan poslije (11.2.2010.), i to nakon policijske akcije i uhićenja aktivista, prostor u "Otvorenom" dobili su predstavnici organizatora prosvjeda. No, tretman gosta (predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića) nije bio ravnopravan, jer mu se, osim pitanja, koja su u nekoliko navrata bile ponovljene teze g. Horvatinčića od večeri prije, urednica i voditeljica Novak Srzić obraćala sa "ti".

Od odgovornih na HRT-u tražimo stoga hitne sankcije za urednike emisije "Otvoreno" zbog navedenih prekršaja Zakona o elektroničkim medijima i Etičkog kodeksa HRT-a, kao i diskreditacije novinarske struke i javnog servisa.

U ime Izvršnog odbora HND-a pri HTV-u,

Elizabeta Gojan

Povratak

AKTUALNO