hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND formalno pozvao Sabor da razriješi vijećnike HRT-a

08.07.2010.

Hrvatsko novinarsko društvo danas je i formalno zatražilo od Hrvatskoga sabora da razrješi članove Programskog vijeća HRT-a prije isteka njihova mandata, zbog kršenja Zakona o HRT-u. Pismo je upućeno predsjedniku Sabora Luki Bebiću, predsjedniku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenadu Staziću, te predsjedniku Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiju Radinu.

Poštovani,

Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od Hrvatskoga sabora da razrješi članove Programskoga vijeća HRT-a (Vijeće HRT-a) koji su na sjednici, održanoj u srijedu, 7. srpnja 2010. godine, imenovali gospođu Hloverku Novak Srzić v.d. direktorice
programa HTV-a, postupivši tako protivno Zakonu o HRT-u.

Smatramo da su se ovom odlukom stekli uvjeti za razrješenje članova Vijeća HRT-a, jer članak 17. Zakona o HRT-a propisuje da „Programsko vijeće zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora i unapređenjem radijskog i televizijskog programa“.
Članak 20. Zakona o HRT-u, pak, kaže da članu Vijeća HRT-a može prestati mandat prije isteka vremena na koje je biran ako, među ostalim, „svojim djelovanjem postupa protivno zakonu i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje djelatnosti HRT-a“.
Isto Vijeće HRT-a je, naime, samo s jednim glasom protiv, 19. siječnja ove godine, Hloverku Novak Srzić razrješilo dužnosti glavne urednice Informativnog programa HTV-a, utvrdivši pritom „da je nezadovoljavajuće stanje u Informativnom programu HTV-a i da su vidljive objektivne i subjektivne teškoće u radu i upravljanju Informativnim programom“.

Imenovanjem Hloverke Novak Srzić za v.d. direktoricu cijelog HTV-ova programa, a koju je prije šest mjeseci razriješilo druge odgovorne funkcije zbog loših organizacijskih i upravljačkih sposobnosti, Vijeće HRT-a je prekršilo Zakon o HRT-u, jer svojim kontradiktornim odlukama ne štiti interes javnosti unapređenjem televizijskog programa.
Ovakvom apsurdnom odlukom, članovi Programskog vijeća bahato su se narugali hrvatskoj javnosti, izigrali njezin interes i zbog toga ih Sabor treba razriješiti.
Podsjećamo Vas i na činjenicu da Vijeće HRT-a nije uspjelo u tri navrata izabrati novoga glavnog ravnatelja HRT-a, a da sada, nakon ostavki troje članova Vijeća HRT-a izazvanih imenovanjem Hloverke Novak Srzić, ima samo sedam članova. Vijeće HRT-a, dakle, više ni teoretski ne može izabrati glavnog ravnatelja, jer je za njegov izbor potrebno osam članova, od jedanaest koliko bi ih ono trebalo imati u punom sastavu.

S poštovanjem,

Zdenko Duka, predsjednik HND-a

Povratak

AKTUALNO