hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Očitovanje o novoj glasnogovornici HRT-a

25.11.2010.

Ravnateljstvo HRT-a
Hrvatsko novinarsko društvo
Sindikat novinara Hrvatske


Očitovanje o novoj glasnogovornici HRT-a

Koordinacija sindikata HRT-a i Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u oštro prosvjeduju protiv zapošljavanja Dorotee Lazanin – Jelenc na mjestu nove glasnogovornice HRT.

Pozivamo ravnateljstvo da još jednom preispita odluku iz nekoliko razloga. Prvo zato što je nakon mnogobrojnih otkazivanja vanjskim suradnicima ravnateljstvo na sastancima sa sindikatima i predstavnicima HND-a na  HRT-u obećalo kako novih zapošljavanja izvan kuće neće biti, a pri zapošljavanju striktno će se voditi računa da se nužna radna mjesta popunjavaju s ljudima koji su se svojim radom dokazali u kući. Ni 48 sati od zajedničkih sastanaka ovim se potezom poništavaju sve izrečen,
navodno dobronamjerne, nakane poslodavca o novim i striktno kontroliranim zapošljavanjima o kojima se na sastancima govorilo. Smatramo da se za  radno mjesto glasnogovornice može naći osoba koja zadovoljava tražene kriterije unutar kuće koja tvrdi kako ima višak zaposlenih. Sindikati i ogranak HND-a protive se  ovoj odluci i zato što je riječ o djelatnici koja je već jednom radila u ovoj kući, otišla u drugu medijsku kuću (RTL) i ponovno se vraća što je protivno svim etičkim kodeksima ponašanja u medijskom prostoru. O tzv. «povratničkom zapošljavanju koordinacija i HND više se puta negativno očitovala i u nekoliko navrata od uprave dobivala podršku kako je s tom praksom prekinuto.

Ne sumnjajući u kvalitete Dorotee Lazanin Jelenc, Koordinacija i ogranak HND-a smatraju da je potpuno neprihvatljivo da
lice koje je postalo gotovo zaštitnim znakom druge medijske kuće predstavlja HRT čime gledateljima šaljemo dvojbenu poruku. Što znači izjava u novinama D.Lazanin da na HRT dolazi «zbog normalnijeg radnog vremena i troje male djece», dobiva li HRT još jednog djelatnika koji misli da se ovdje može lagodno raditi za dobru plaću?

Koordinacija sindikata i ogranak HND-a traže od uprave da odustane od sklapanja ovog radnog odnosa i za navedeno mjesto potraži, pa ako treba i osposobi djelatnika iz redova (vjernih) zaposlenika HRT-a.

Nikola Kristić, predsjednik ogranka HND-a na HTV-u                             

Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjedavajuća Koordinacijom sindikata HRT-a

Povratak

AKTUALNO