hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Ogranak HND-a Dopisnici i lokalni mediji: Osuda istupa makarskog gradonačelnika Bebeka

15.12.2010.

Osuda istupa makarskog gradonačelnika Bebeka

Najoštrije osuđujemo istup makarskog gradonačelnika Marka Ožića Bebeka koji je u izjavi danoj listu „Makarsko primorje“, a u povodu nepozivanja novinara „Makarske kronike“ na press konferencije, kazao da na konferencije koje on organizira može pozivati koga on hoće, jer da u zakonu ne piše koga će pozvati, a koga ne. Pritom dodaje da bi „za Kroniku trebao zakon o dezinformiranju“, jer ona „svaku informaciju okrene protiv Makarske“.
Takvim stavom makarski gradonačelnik ne samo da krši Zakon o pravu na pristup informacijama, za kojeg tvrdi da ga u Kronici „ne znaju niti razumiju“, nego se čak postavlja iznad zakona. Time dokazuje da je zalutao u vrijeme i prostor, jer uzima sebi za pravo da u stilu srednjevjekovnih vladara odlučuje kada i kako će se koji zakon primjenjivati.
Zato ga podsjećamo da svaki medij mora imati jednako pravo na pristup informacijama, a on baš zato što je gradonačelnik, dakle vršitelj javne funkcije, nema pravo birati koga će zvati nego svim medijima treba omogućiti jednaku dostupnost informacijama. On nema pravo sebe poistovjećivati sa gradom i kritike upućene njemu proglašavati napadima na Makarsku. Pogotovo nema pravo pritom favorizirati drugi list kojeg financiraju svi građani Makarske i koristiti ga kao svoje osobno glasilo. Takav njegov odnos prema medijima jasno govori kakav je njegov odnos prema javnosti, odnosno građanima, kako Makarske, tako i šire.

Predsjednik Ogranka
Jurišin Pero
Split, 15. 12. 2010. godine

Povratak

AKTUALNO