hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Zbor informatičkih novinara HND-a dodijelio nagrade "Božo Težak"

03.01.2011.

Informatičkim novinarom godine proglašen je Zvonko Pavić, samostalni novinar - suradnik vodećih hrvatskih tehnoloških i poslovnih medija. Dobitnik godišnje nagrade u kategoriji najbolji novinarski uradak je Dražen Tomić, novinar Business.hr-a, dok je Boris Radošević, osnivač i glavni urednik internetskog portala Gadgeterija (www.gadgeterija.net), dobitnik godišnje nagrade u kategoriji najbolji urednički uradak.


Novinarima dodijeljene nagrade "SAP ICT journalist prize Božo Težak"

ZAGREB, 29. PROSINCA 2010. – Danas su u prostorima tvrtke SAP dodijeljene novinarske nagrade SAP ICT journalist prize Božo Težak. Zbor informatičkih novinara HND-a, koji nagradu dodjeljuje deveti put, proglasio je najbolje novinare i radove za 2009. godinu.

Informatičkim novinarom godine proglašen je Zvonko Pavić, samostalni novinar - suradnik vodećih hrvatskih tehnoloških i poslovnih medija. Dobitnik godišnje nagrade u kategoriji najbolji novinarski uradak je Dražen Tomić, novinar Business.hr-a, dok je Boris Radošević, osnivač i glavni urednik internetskog portala Gadgeterija, dobitnik godišnje nagrade u kategoriji najbolji urednički uradak.

Zbor ICT novinara Hrvatskog novinarskog društva nagradio je informatičke novinare za članke, priloge i tekstove objavljene u 2009. godini, u kategorijama najbolji novinarski uradak i najbolji urednički uradak. Novinarske i uredničke radove ocjenjivao je žiri u sastavu: Marjan Jurleka, potpredsjednik Hrvatske udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, prošlogodišnji dobitnik Vlatko Jurić-Kokić i Marko Biljan, predstavnik pokrovitelja nagrade SAP ICT journalist prize Božo Težak.

Najboljim novinarskim uratkom žiri je ocijenio članak Dražena Tomića "HT preuzima Combis", objavljen u dnevnim novinama Business.hr, dok je najboljim uredničkim uratkom ocijenjena Gadgeterija.net, web-site posvećen visokotehnološkim napravama, ali i društvenim mrežama, točnije urednički rad Borisa Radoševića na Gadgeterija.net tijekom 2009. godine.

Titula najboljeg ICT novinara, prema glasovima njegovih kolega, pripala je Zvonku Paviću, koji je izjavio: "U svakome poslu, pa tako i u bavljenju novinarstvom ništa se ne može postići bez malo ambicije, marljivosti i poduzetnosti. Nagrada SAP ICT Journalist Prize Božo Težak, koja se dodjeljuje za izvrsnost u informatičkom novinarstvu, svojevrsna je mjera koja potvrđuje tu činjenicu. Nas trojica koji smo je dobili ove godine - imamo vlastitu mješavinu tog recepta. No, omjer tih sastojaka kod svakog od nas nešto je drukčiji.“

Novost pri izboru nagrada za najbolje uredničke i novinarske uratke je da su svi nominirani uradci dostupni javnosti na siteu nagrade Božo Težak. Na spomenutom web-odredištu, osim uradaka koji su konkurirali za ovogodišnje nagrade, javnosti su dostupni i podaci o svim prethodnim dobitnicima nagrada, ali i detalji o njenoj povijesti te o profesoru Boži Težaku, prema kojemu je nagrada i imenovana. Prateći trendove društveno-socijalnih mreža, natječaj za nagradu svoje mjesto je pronašao i na Facebooku, Twitteru i LinkedInu.

Zbor informatičkih novinara HND-a i tvrtka SAP već devet godina uzastopno doprinose važnosti rada novinara koji su u svom radu i istraživačkom novinarstvu fokusirani na teme razvoja, unaprjeđenja i popularizacije informatičkih i komunikacijskih tehnologija. Upravo njihov kontinuirani doprinos osigurava kvalitetnije i konkurentije poslovanje brojnih tvrtki u Hrvatskoj. Naime, do 2000. godine nije postojao način cjelovitog vrednovanja rada pojedinih novinara i medija, pri čemu su nerijetko vrhunska novinarska ostvarenja ostala u anonimnosti, stoga je tvrtka SAP 2001. godine inicirala osnivanje nagrade SAP e-journalist prize.

Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca 2003. godine prihvatio je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja se do tada zvala SAP e-journalist prize preimenovana je u nagradu SAP ICT journalist prize Božo Težak, a Hrvatsko novinarsko društvo postaje nositeljem nagrade. Posljednjih osam godina Hrvatsko novinarsko društvo i tvrtka SAP dodjeljuju novinarske nagrade kako bi vrednovali snažan utjecaj ICT medija na gospodarski razvoj Hrvatske.

Nagrada, prema inicijativi Hrvatskog novinarskog društva nosi naziv pokojnog profesora doktora Bože Težaka, čija supruga prisustvuje i uručuje nagrade najboljim novinarima od njezina osnutka. Božo Težak je pionir informacijskog društva, cijenjeni kemičar i informatičar. Rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Upravo istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Realizaciju ovogodišnje dodjele nagrada SAP ICT journalist prize Božo Težak osim Zbora informatičkih novinara HND-a, poduprijele su tvrtka SAP i Iskon.

Povratak

AKTUALNO