hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Potpora HND-a Vjesnika novinarima Večernjeg lista

25.03.2011.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva lista Vjesnik pruža potporu i izražava solidarnost s nastojanjima novinara Večernjeg lista da sačuvaju svoja prava koja su im ozbiljno ugrožena ukidanjem kolektivnog ugovora od strane poslodavca, medijske kuće Styria. Pridružujemo se potpori koju su najavljenom štrajku dali Hrvatsko novinarsko društvo kao i Svjetska i Europska federacija novinara. Protivimo se dvostrukim kriterijima Stiyrje koja nejednako tretira svoje austrijske i hrvatske zaposlenike.
U potpunosti podupiremo stavove kolega iz Večernjeg lista u pismu premijerki Jadranki Kosor da će se sužavanje radnih prava  odraziti i na medijske slobode u Hrvatskoj i da će time biti oslabljena pozicija novinara i urednika 'spram zahtjeva  javnosti i uloge medija u demokratskom društvu'.  
Držimo da je svako daljnje smanjivanje plaća i stečenih prava novinara, danas u Večernjem, sutra u nekom drugom listu,  izravan udarac socijalnom-ekonomskim slobodama novinara i teško stečenim medijskim slobodama u Hrvatskoj.

Za Vjesnikov ogranak HND-a
Predsjednik
Zlatko Herljević

U Zagrebu,  22. ožujka   20011.

Povratak

AKTUALNO