hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Poziv Upravi Večernjaka da odustane od otkaza

06.07.2011.

Poziv Upravi Večernjaka da odustane od otkaza
  
Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo pozivaju Upravu Večernjeg lista da odustane od namjeravanog otkazivanja ugovora o radu za četrnaestero novinara i lektora jer za to nema valjanog razloga niti pravnog uporišta. Ne može se, naime, govoriti o poslovno uvjetovanim otkazima, niti o tehnološkom višku, u situaciji kad poslodavac za isti posao, novinarski i lektorski, koristi usluge brojnih suradnika sa strane.

Kako je 13 od 14 kolega kojima žele dati otkaz sudjelovalo u nedavnom štrajku zaposlenika Večernjeg lista, opravdano je sumnjati da se radi o odmazdi nad štrajkašima, što je, također, kršenje zakona. Za diskriminaciju radnika koji su sudjelovali u zakonitom štrajku propisane su i visoke novčane kazne.

Uprava Večernjeg lista očito dobro zna da najavljeni otkazi ne bi prošli na sudu pa do istog rezultata, smanjenja broja stalno zaposlenih radnika, želi doći ponudom stimulativnih otpremnina. To možda i ne bi bilo sporno da iza tih ponuda - ako se one ne prihvate -  ne stoji prijetnja otkazima sa znatno manjim otpremninama, s onima iz Zakona o radu.

Jasna je namjera poslodavca u Večernjem listu, ali i u drugim hrvatskim medijima, da - iz financijskih, ali i drugih razloga - sustavno smanjuje broj stalno zaposlenih novinara, pa bi se nad time trebali zamisliti i državni organi. Tijela državne uprave trebala bi prestati žmiriti nad očitim ugrožavanjem prava novinara i konačno zaustaviti takve trendove.
Kakve ćemo medije imati ako u njima ne bude stalno zaposlenih novinara prema Zakonu o radu, nego budu samo honorarci čija se suradnja može otkazati u bilo kojem trenutku?

Zato tražimo od Uprave Večernjeg lista, ali i svih drugih poslodavaca u medijima, da probleme rješavaju dogovorom i suradnjom sa Sindikatom, Radničkim vijećem i drugim redakcijskim tijelima, te da zapošljavaju a ne samo otpuštaju.
Najavu otkaza za štrajkaše razumijemo kao čin zastrašivanja kojim poslodavci žele poručiti novinarima da će kazniti svaki bunt, ne samo u Večernjem listu nego i u drugim medijima.  

Zdenko Duka, predsjednik HND-a
Anton Filić, predsjednik SNH-a

 

Povratak

AKTUALNO