hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Poziv političaru Đakiću da povuče tužbu protiv novinara Gazdeka

18.10.2011.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), uoči sutrašnjeg drugog ročišta na Općinskom sudu u Virovitici, još jednom poziva zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića da odustane od tužbe protiv virovitičkog novinara Gorana Gazdeka zbog klevete, „jer za nju nema nikakve osnove“.
 
Gazdek je tužen za klevetu jer je na portalu virovitica.net objavio da je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici anonimna skupina građana podnijela kaznenu prijavu protiv Đakića i još tri osobe. Tužbu je podignuo i Anto Krišto, jedan od četvorice iz anonimne prijave, ratni predsjednik Kriznog štaba općine Virovitica i predsjednik Općine Virovitica. On i i Đakić traže kazneno gonjenje Gazdeka te po 100 tisuća kuna odštete za duševne boli, što je novinarov šestogodišnji prihod.

Đakić i Krišto su tužili Gazdeka jer je objavio da je protiv njih podnesena kaznena prijava sa zahtjevom da se istraži gdje je pola milijuna njemačkih maraka, koje su na zahtjev Kriznog štaba 1991. godine prikupile virovitičke tvrtke kako bi se kupilo oružje za obranu.

Đakić se na prvom ročištu 14. rujna 2011. godine nije pojavio, a da je Gazdek objavio točnu vijest potvrdile su tada i sutkinja i odvjetnica tužitelja.

„Pozivamo gospodu Đakića i Krištu da odustanu od tužbe, jer za nju nemaju nikakve osnove“, kaže predsjednik HND-a Zdenko Duka. „Dužnost Gorana Gazdeka je bila da kao novinar objavi spomenutu točnu informaciju, a zahtjevi za kaznom i novčanim obeštećenjem pritisak su na slobodu govora i novinarskog izvještavanja, te im je namjera zastrašiti ostale novinare i  ugroziti egzistenciju našeg kolege“, naglašava Duka.

Gazdek je na ročištu izjavio da je vijest o kaznenoj prijavi objavio nakon što ju je dobio i provjerio da je stigla u Općinsko državno odvjetništvo. Naglasio je da nije kanio nikoga klevetati, nego da je profesionalno objavio informaciju od javnoga interesa.

Na prvom ročištu je kao promatrač bio i glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić koji je okupljenim novinarima izjavio da je Gazdek postupio profesionalno i u javnom interesu, te je odmah pozvao Đakića i Krištu da povuku tužbe.

HND podsjeća da je OESS prošloga tjedna u Sarajevu, s Konferencije o medijima u Jugoistočnoj Europi, pozvao političare i druge javne osobe u regiji, pa tako i u Hrvatskoj, da pokažu viši stupanj tolerancije prema medijskoj kritici, pa čak i onda kada prilozi o radu tijela vlasti sadrže netočne činjenice.

(HND)

Povratak

AKTUALNO