hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Apel HND-a za sustavnim poboljšanjem znanosti u javnosti

10.11.2011.

U povodu Svjetskog dana znanosti, 10. studenoga, Hrvatsko novinarsko društvo upućuje čestitke i javni apel za sustavnim poboljšanjem položaja znanosti u javnosti, nakon kojeg očekuje okupljanje i dogovor svih zainteresiranih strana.

Na sinoćnjoj tribini održanoj tim povodu u punoj dvorani Novinarskog doma, usvojen je tekst apela koji traži da se svi relevantni činitelji – znanstvenici, znanstvene vlasti, mediji, sustav obrazovanja i udruge – slože oko okvirno predloženih mjera koje će omogućiti sustavnu brigu o znanosti u medijima.

Pored velikog broja znanstvenika i novinara, apel su podržali istaknuti predstavnici vlasti i znanstvenih ustanova poput ministra Radovana Fuchsa, riječkog rektora Pere Lučina, predsjednika HAZU-a Zvonimira Kusića, ravnatelja Instituta za fiziku Petra Pervana i drugih.

Apel je uslijedio okruglom stolu Mediji i znanost održanom prošle godine i istoimenom zborniku koji je predstavljen također sinoć u Novinarskom domu. HND time pokreće svoj dio odgovornosti na pitanju javnog položaja znanosti, te će nastaviti okupljati zainteresirane na ovom pitanju, i na temelju apela potaknuti operativne dogovore nakon postizbornog formiranja vlasti.

Hrvatsko novinarsko društvo zahvaljuje velikom broju znanstvenika i kolega novinara koji su djelatno reagirali na poticaje prema boljem rješavanju položaja znanosti u medijima, smatrajući da je to bitno društveno pitanje koje nadilazi sve posebne interese.

(HND)

Povratak

AKTUALNO