hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Politika mora prestati odlučivati o vodećim ljudima u medijima

09.02.2012.

Zagreb, 9. veljače 2012. (HND) - Hrvatsko novinarsko društvo apelira da se prekine s nakaradnom praksom prema kojoj političari imaju čak i zakonska pokrića da presuđuju o imenovanju odgovornih ljudi u hrvatskim medijima, kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Opipljiva posljedica toga je, naime, uništavanje društveno odgovornog novinarstva i gušenje prava na slobodu riječi.

Najnoviji takav slučaj dogodio se prekjučer, 7. veljače, kad je Skupština Radija Novska, čiji je predsjednik gradonačelnik Novske Antun Vidaković, bez ikakva valjana povoda i obrazloženja smijenila glavnu urednicu i direktoricu, dugogodišnju novinarku Moniku Šporčić Harak.

Skupština Radija Novska je na to mjesto odmah i bez natječaja imenovala Melaniju Milović, aktualnu zamjenicu načelnice općine Jasenovac i političku aktivisticu. Radio Novska je u gotovo 80 postotnom gradskom vlasništvu, a uprava grada je, prema izvorima HND-a, u poziciji da voluntaristički procjenjuje s koliko novca iz proračuna godišnje mogu biti plaćene radijske usluge.
„HND najoštrije osuđuje smjenu kolegice Monike Šporčić Harak, glavne urednice i direktorice Radija Novska“, rekao je glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić. „Ovdje je evidentno riječ o političkoj samovolji gradske vlasti i za hrvatske prilike tipičnom neshvaćanju uloge novinarstva u demokratskom društvu. Takvu nakaradnu praksu treba konačno prekinuti, jer su njezine posljedice uništavanje društveno odgovornog novinarstva i gušenje prava na slobodu riječi.“

Za vrijeme upravljanja Monike Šporčić Harak Radio Novska nije poslovao s gubicima, a kolegica se nije ogriješila ni o profesionalne ni o poslovne principe, doznao je HND iz više izvora.
„Ovaj postupak pobuđuje ozbiljnu sumnju u to da je riječ o želji discipliniranja jednog javnog radija uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, te lokalnih izbora u svibnju dogodine“, rekao je glavni tajnik HND-a Lulić.

Smijenjena Šporčić Harak dvadeset godina radi na Radiju Novska, a za glavnu urednicu i direktoricu imenovana je, po provedenom javnom natječaju, 2002. godine. Kada je 2004. godine otišla na porodiljni dopust, smijenjena je s te dužnosti, da bi od povratka na posao 2006. pa do 2008. godine na Radiju radila druge novinarske poslove. Budući da je sud presudio u njezinu korist, Šporčić Harak je 2008. godine vraćena na mjesto glavne urednice i direktorice. Od tada pa do njezine prekjučerašnje smjene Radio nije poslovao s gubicima, a kolegica se nije ogriješila ni o profesionalne ni o poslovne principe.

Monika Šporčić Harak primila je krajem prošle godine na Danima elektroničkih medija, koje organizira Hrvatska udruga radija i novina (HURIN), srebrnu plaketu, priznanje za 20 godina rada u mediju te za radiopostaju Novska priznanje povodom 20 godina emitiranja programa. Na istoj manifestaciji Radio Novska osvojio je i Zlatni mikrofon za jednu od svojih emisija.

HND

Povratak

AKTUALNO