hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND i SNH protiv ukidanja dubrovačkog dopisništva Slobodne Dalmacije

04.09.2012.

Poštovani,
u ponedjeljak ujutro u dubrovačkom dopisništvo "Slobodne Dalmacije" s našim novinarima razgovarali su Krunoslav Kljaković, glavni urednik, Robert Žaja, zamjenik glavnog urednika i Ana Kušeta, izvršna direktorica te su ih upoznali s namjerom poslodavca da se ukine navedeno dopisništvo. Izjasnili su se kako će dvoje novinara prijeći u "Dubrovački vjesnik" koji će ubuduće servisirati "Slobodnu Dalmaciju" tekstovima dok bi: Kate Šutalo Cvjetković, Paulina Peko Šalja, Olivija Gustin Čuljak i Anet Franić trebale dobiti otkaz. Zbog navodnog predstojećeg otkaza dobile su uputu da više ne dolaze na posao i ne šalju tekstove u "Slobodnu Dalmaciju" - dakle, prije nego što su otkazi na bilo kakav način formalizirani.
Dvoje kolega koje će prijeći u "Dubrovački vjesnik" morali su odmah potpisati ugovor i zabranjeno im je pisati slijedećih 15 dana.
Za navodnu odluku Uprave o gašenju dopisništva nije zatraženo mišljenje Radničkog vijeća, a kako se radi o ukidanju radne jedinice prema Zakonu o radu - obvezni su ga zatražiti. Slijedom toga navodna odluka u formalno-pravnom smislu ne postoji, a isto tako ne postoje niti odluke o otkazima. Navedeni razgovori spadaju u mobbing i u kazneno djelo povrede prava na rad.
Pozivamo naše kolege iz Dubrovnika da i nadalje dolaze na posao, pogotovo što nisu dobili nikakvu pismenu odluku o  otkazu, a svaki ne dolazak na posao naknadno može biti iskorišten kao razlog otkaza ugovora o radu. Pozivamo također naše kolege članove kolegija i ostale urednike da objavljuju tekstove naših kolega .
O navedenim postupcima rukovodstva obavijestit ćemo radnu inspekciju i državno odvjetništvo
Radi se o još jednom u nizu pokušaja da se destabilizira i oslabi "Slobodna Dalmacija", o očitoj namjeri da se dalmatinska novina osakati i svede na lokalnu splitsku tiskovinu, i na taj način otvori prostor širenju Jutarnjeg lista kao konkurentske novine - sve to nakon što je rasprodana vrijedna imovina tvrtke a tvrtka sve ove krizne godine posluje pozitivno i vlasniku je isplaćena dividenda, upravo zahvaljujući vrijednom trudu njenih zaposlenika kojih je svakim danom sve manje. 'Najmlađi' novinari 'Slobodne' imaju tridesetak godina, što svjedoči o nepomlađivanju u struci, a to je potpuna katastrofa za novinu koja ima ikakvu viziju o svojoj budućnosti. Sve navedeno upravo je suprotno programu pri preuzimanju tvrtke u vlasništvo EPH kojim je jamčeno širenje 'Slobodne Dalmacije' kao lidera u dnevnom novinarstvu ovog dijela Hrvatske. Simptomatično je i kako je "Dubrovački vjesnik" pod svoje okrilje u zadnjih par mjeseci uzeo nekolicinu novinara iz drugih medija dok za novinare iz "Slobodne" nema mjesta niti ima dobre volje da ih se zbrine na bilo kakav način.
Naš je jedini cilj uspješna, kvalitetna i ugledna novina 'Slobodna Dalmacija', a čini se da sva događanja idu u suprotnom smjeru.
Otvoreno kažemo: taj scenarij neće proći!
                                        
                                        
Marijo Kavain, glavni povjerenik Sindikata novinara hrvatske, podružnica "Slobodna Dalmacija"

Katarina MARIĆ BANJE, predsjednica Radničkog vijeća "Slobodne Dalmacije"

Damir ŠARAC, predsjednik 0granka HND-a "Slobodna Dalmacija"

Povratak

AKTUALNO