hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Poziv inspekcijama da provjere što se događa u Business.hr i Aktualu

07.11.2012.

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je današnjom odlukom nakladnika Business media grupe sa sjedištem u Vodicama - koja izdaje dnevni list Business.hr i tjednik Aktual - da podijeli otkaze za 35 novinara i drugih zaposlenika koji su ili u radnom odnosu ili su poslovno vezani ugovorima o suradnji s Business.hr ili Aktualom – putem RPO statusa.
Prema planu nakladnika - a polovični su vlasnici gospoda Andrija Kević i Mujo Selimović - tvrtka Business media grupa se gasi. I Business.hr i Aktual bi nastavili izlaziti ali bi ih izdavala druga tvrtka u vlasništvu  gospodina Marka Lučića, kojoj su navodno prodali novinske brendove. Iako - to može biti i samo fiktivno.
Većini novinara ponuđeno je da se prijave na Zavod za zapošljavanje i da nastave raditi za novine po neto cijeni honorara od 1500 kuna mjesečno.
Vlasnici Business media grupe izigravanjem zakona žele prevariti brojne novinare koji su za njih radili a kojima su ostali dužni po četiri do pet neisplaćenih plaća.
Smatramo da je ovo što čine nakladnici Business media grupe najvjerojatnije nelegalno a u moralnom smislu je za novinare potpuno ponižavajuće. Zato pozivamo inspekcije da dobro provjere što se dogodilo. Ovo je zaprepašćujući primjer krajnje degradacije novinarske profesije u Hrvatskoj danas.

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik

Povratak

AKTUALNO