hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND traži od policije bolje odnose s medijima

20.12.2012.

Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvo policije i sve njihove policijske uprave na obvezu poštivanja smjernica za odnose s javnošću što su ih sami donijeli. Prema njima novinare se službenim sms-om obavještava o “crnim” događajima, kako bi putem svojih medija pravovremeno izvijestili javnost.

U posljednjih desetak dana Policijska uprava zagrebačka nije poslala službeni sms za više događaja, među kojima je i pucnjava policajaca na automobil s bjeguncima, smrt mladića u noćnom klubu, razbojništvo nad vremešnim muškarcem u Ivanjoj Reci koje je za njega bilo kobno.

Time što ne izvještava novinare policija u stvari uskraćuje informacije građanima, te stvara iskrivljenu sliku o stanju sigurnosti.

Stoga HND inzistira da policija poštuje vlastite smjernice za odnose s javnošću i šalje službene smso-ve za “crne” događaje neselektivno, jednako kao što neselektivno traži pomoć medija u potrazi sa nestalim osobama ili nepoznatim počiniteljima kaznenih djela.

Za Hrvatsko novinarsko društvo

potpredsjednica Ana Raić-Knežević

Povratak

AKTUALNO