hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Novinari 21. stoljeća moraju dobiti novac koji su zaradili

17.02.2013.

Nakon konačne odluke o gašenju dnevnog lista 21. stoljeće, Hrvatsko novinarsko društvo žali zbog neuspjeha projekta tog dnevnika, prvog koji je poslije osam godina pokrenut, u jeku krize tiskanih medija. Izlazak dnevnika 21. stoljeće i prije početka pratile su brojne sumnje u to tko su pravi vlasnici lista i sumnje u njegov uspjeh koje su se nažalost pokazale opravdanim. List u dva i pol mjeseca izlaženja nije kvalitetom ispunio očekivanja a posljedice su mučne prije svih za novinare koji gube posao a usto još i zdvajaju kako će naplatiti neisplaćena potraživanja.

S obzirom na generirana milijunska dugovanja prema tiskari, dobavljačima i novinarima jasno je da je projekt bio loše pripremljen i nisu dobro procijenjene potrebe medijskog tržišta. Bojimo se da bi ovaj neuspjeh mogao i na dulje vrijeme obeshrabriti moguće buduće medijske investitore.

Sada kada je medijski projekt 21. stoljeća završen tako kako je završen, najvažnije je od svega da 49 zaposlenih novinara i drugih medijskih djelatnika te tridesetak stalnih honoraraca uspiju što je brže moguće naplatiti svoj rad u 21. stoljeću.

To nije samo materijalni problem ovih novinara nego i problem za cijelu novinarsku profesiju. Prestanak izlaska lista znači još 60-70 nezaposlenih novinara na novinarskom tržištu i objektivno dodatno može sniziti cijenu novinarskog rada.

A najbitnije je da neodgovoran odnos vlasnika, investitora prema novinarima temeljito ruši dostojanstvo ove naše novinarske profesije i općenito produbljuje nepovjerenje prema medijskim vlasnicima. I zbog toga - iznimno je važno da novinari – koristeći sva legalna sredstva - dobiju novac koji su radeći u 21. stoljeću zaradili.

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik   


Povratak

AKTUALNO