hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Zahtjev za izmjenama i dopunama Kaznenog zakona

13.03.2013.

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je jučer pismo Predsjedniku Republike Hrvatske, predsjednicima Hrvatskoga sabora i Vlade, te ministru pravosuđa i ministrici kulture zahtijevajući izmjenu Kaznenog zakona koji je 1. siječnja stupio na snagu, u dijelu koji se odnosi na djela protiv časti i ugleda. Sudska praksa već je počela pokazivati loše strane tog dijela Kaznenog zakona. Pojačana zakonska represija sigurno će se negativno odraziti na slobodno novinarstvo a najveći stradalnik bit će – hrvatska javnost, stoji, između ostaloga, u pismu.

Pismo:

Zahtjev za izmjenama i dopunama Kaznenog zakona

Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva izmjenu Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. u dijelu koji se odnosi na kaznena djela protiv časti i ugleda.

Ovako koncipiranom kaznenopravnom zaštitom časti i ugleda kako je to propisano u čancima 147. – 151.  Kaznenog zakona učinjen je korak natrag u medijskim slobodama.

Umjesto da se ta djela dekriminaliziraju, kazne su značajno pooštrene, čime je u prostoru javne komunikacije i prostoru slobode izražavanja misli neopravdano pojačana represija koja će se kao takva odraziti na zamrzavanje toga prostora inače vitalnog za funkcioniranje jednog demokratskog društva.

HND smatra da bi djela protiv časti i ugleda trebalo dekriminalizirati, dakle, izbaciti iz Kaznenog zakona a da bi oni koji se smatraju oštećenima uvredama, klevetama i sramoćenjem osobnu zadovoljštinu i novčanu odštetu trebali i mogli potražiti u građanskim parnicama, a ne eventualno izrečenim i naplaćenim kaznama puniti državni proračun.

Ako ta djela ipak ostaju u KZ-u, smatramo nužnim izbaciti iz njega novouvedeno djelo tzv. sramoćenja (čl.148.), pogotovo stavak u kojem stoji da čak niti dokaz da su tvrdnje koje je novinar iznio istinite ne mogu osloboditi novinara krivnje – ako sudac ocijeni da te tvrdnje nisu iznesene u javnom interesu budući je javni interes procijenjen ne samo od novinara nego i od uredništva koje je odlučilo objaviti neku informaciju.

Novinari trebaju apsolutnu zaštitu kad iznose u javnost korupcijske priče a novi Kazneni zakon visokim kaznama tome zasigurno odmaže, kao što ne sadrži niti zaštitne odredbe kojima bi se zaštitila novinarska profesija u obavljanju svojih svakodnevnih društvenih obaveza.

Za uvredu može se dobiti kazna od 180, za sramoćenje od 360 a za klevetanje novčana kazna od 500 dnevnih iznosa koji su isto tako podložni subjektivnoj procjeni imovinskog stanja okrivljenika.

S obzirom na to da su novčane kazne ionako uvećane novim načinom utvrđivanja istih zahtijevamo da se sve ove novčane kazne određeno smanje makar napola.

Potpuno je neprihvatljivo i to što se teret dokazivanja u člancima kaznenih djela protiv časti i ugleda prebacio na okrivljenike. To konkretno znači da novinar mora dokazivati da nije imao namjeru klevetama umjesto obratno, kako je bilo u bivšem KZ-u, da tužitelj dokazuje da je okrivljeni novinar imao izričitu namjeru klevetati tužitelja.

Smatramo stoga nužnim da se što prije moguće izmijene i dopune članci 147-151. Kaznenog zakona.
 

Upućeno:

predsjedniku Hrvatskog sabora, g. Josipu Leki
predsjedniku Vlade RH, g. Zoranu Milanoviću
ministru pravosuđa RH, g. Orsatu Miljeniću
ministrici kulture, dr.sc. Andrei Zlatar Violić

 
Na znanje:

predsjedniku RH, prof. dr. sc. Ivi Josipoviću

 

 

Povratak

AKTUALNO