hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Hrvatski sabor treba razriješiti Gorana Radmana

05.07.2013.

Stav je Hrvatskog novinarskog društva da zbog dobrobiti Hrvatske radiotelevizije kao javnog servisa, Hrvatski sabor treba razriješiti Gorana Radmana s funkcije glavnog ravnatelja HRT-a. Bitan razlog za razrješenje je apsolutna
nevjerodostojnost glavnog ravnatelja Radmana kojem se svaku malo otkriva neki novi sukob interesa ili to da je prikrio stvarno imovinsko stanje.

Sigurno da se glavnom ravnatelju ne može vjerovati ako u imovinskoj kartici koju je pod ultimativnim pritiskom prije nekog vremena morao predati - jer to dobrovoljno nije želio ranije učiniti - nije prijavio i to da na Bohinju posjeduje hotel s velikim zemljišnim posjedom.

Nevjerojatno je da Radman koji je izabran za šefa javne televizije i radija na ovakav način kao on doživljava javne kritike. Na današnjoj press konferenciji okarakterizirao je novinare kao „prenositelje zla“. To što su novinari otkrili da nije prijavio da ima hotel u vlasništvu u Sloveniji - on doživljava kao novinarsku hajku s ciljem izlaganja linču njega, njegove djece i ugrožavanja njegove imovine. Ne bi li to bilo pomalo suludo, kad ne bi bilo pokvareno? Bi li možda bilo potrebno da vlast pohapsi novinare jer Radman osjeća da ga fizički ugrožavaju!?

Lijepo je imati hotel na Bohinju i glavni ravnatelj HRT-a ga svakako smije imati, zašto ne, ali svi oni koji o glavnom ravnatelju odlučuju prethodno moraju za tu imovinu znati.Radman je na današnjoj novinarskoj konferenciji ne samo nervozno, općenito i paušalno izvrijeđao novinare nego i posredno prisilio sve svoje glavne podređene da mu vlastitim prisustvom na konferenciji čuvaju leđa. Rijetko tko se usudio ne doći. Kao da je najnovija afera i njihova, a ne samo njegova osobna stvar.

Privremeno rukovođenje i stanje privremenosti na HRT-u nešto je najgore što se javnoj televiziji i radiju moglo i može dogoditi. Ali, u ovoj je situaciji nažalost još i gore da ostane aktualni glavni ravnatelj.

S obzirom na nepotizam, na neshvaćanje sukoba interesa, na brojna sporna imenovanja, bahatost i poprilični kaos na HRT-u, Hrvatski sabor bi trebao razrješiti glavnog ravnatelja kako bi očuvao potencijal javnog HRT-a.

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik





Povratak

AKTUALNO