hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Pozivamo urednike i novinare Dnevno.hr da uvažavaju profesionalne standarde

15.12.2013.

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva želi upozoriti urednike i novinare portala Dnevno.hr i javnost da su neki prilozi tog portala huškačke naravi i takvi mogu ugroziti i neopravdano stvoriti brojne neugodnosti onima o kojima novinari portala pišu.

Napadi i uvrede tog portala i u manjoj mjeri tiskanog tjednika „7Dnevno“ na račun pojedinaca, udruga i društvenih skupina koji ne dijele njihov konzervativno desničarski svjetonazor vraćaju nas u devedesete godine i nerijetko srozavaju kulturu javnog  komuniciranja na razinu govora mržnje ratnog i poratnog Slobodnog tjednika te Imperijala.

Znatan dio sadržaja Dnevno.hr proizveden je mimo pa i protivno profesionalnim novinarskim načelima prema kojima u tekstovima
moraju biti iznesene provjerene činjenice i argumenti, a ne diskvalifikacije. Mete tih diskvalifikacija i huškačkih tekstova često se s razlogom osjećaju ne samo nelagodno nego i ugroženo. Često su mete tih tekstova naše kolegice i kolege novinari, kako iz tiskanih tako i iz elektroničkih medija.

Naravno da progon i reket ne smiju biti cilj posla koji pretendira da bude novinarski. Smatramo da tako portal Dnevno.hr
nerijetko zloupotrebljava medijski prostor za rabote protivne temeljnom smislu i zadaćama novinarstva.

Naravno i u mnogim drugim medijima u hrvatskom medijskom prostoru, i lijevog i desnog svjetonazora, ima pojava neprofesionalizma, netolerancije i očigledne pristranosti ali ipak ne toliko kao na portalu Dnevno.hr.

U predvečerje referenduma o braku objavljen je sramotni prostački tekst koji je teško vrijeđao privatnost petnaestak javnih
osoba, velikom većinom žena, uključenih u „Kampanju protiv“ pod naslovom: „Ovi ljudi raz*ebali su svoje živote i tuđe obitelji, a uređivali bi nam Ustav i pozivaju građane da glasaju protiv“.

Inače, Dnevno.hr ima i svoju srpsku inačicu - Dnevno.rs. te u BiH Dnevno.ba. Dnevno.rs, potpuno identičnog grafičkog
izgleda, ne objavljuje naravno antisrpske tekstove kao njihov hrvatski blizanac, nego baš suprotno, hrani negativne stereotipe o Hrvatima. Ista ekipa na istom poslu u kojem - jedna iz hrvatskog a druga iz srpskog kuta - ne preza niti od poticanja mržnje.

HND poziva nakladnika, urednike i novinare Dnevno.hr da uvažavaju novinarske standarde i novinarske alate i da etično i
maksimalno profesionalno rade novinarski posao.

Za Središnji odbor HND-a:

Zdenko Duka, predsjednik HND-a
Luko Brailo, predsjedavajući Središnjeg odbora


Povratak

AKTUALNO