hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

IZVJEŠĆE O RADU PREDSJEDNIKA HND-a SAŠE LEKOVIĆA

13.08.2015.

O aktivnostima od 11. srpnja do 13. kolovoza 2015. godine

Nakon gotovo tromjesečnih nastojanja HND-a uspješno su završeni razgovori koji će omogućiti da i slobodni novinari/honorarci imaju jednak tretman priotvaranju  i korištenju zaštićenih računa u slučaju kad su im redovni bankovni računi blokirani zbog ovrha. Za razliku od prijašnjeg Ovršnog zakona koji je protuustavno onemogućavao otvaranje zaštićenih računa pripadnicima slobodnih profesija /honorarcima  novi je Ovršni zakon to formalno omogućio no praktično je to pravo, iz nekoliko razloga, ostalo neprovedivo.

Na inicijativu HND održani su sastanci sa ministrom financija, ministrom pravosuđa, te predstavnicima Porezne uprave i FINA-e. Konačan je zaključak da će FINA na svojoj web stranici objaviti  jasnu  i potpunu proceduru izdavanja uvjerenja u Poreznoj upravi na temelju koje će potom FINA rješavati otvaranje zaštićenog računa. Ministarstvo pravosuđa se obvezalo već na zajedanju Sabora u rujnu predložiti dodatne izmjene Ovršnog zakona kojima bi se pripadnici slobodnih profesija/honorarci  kod otvaranja i korištenja zaštićenih računa izjednačili sa stalno zaposlenima.

Koncept projekta „Western Balkan’s RegionalPlatform for advocating media freedomandjournalists’ safety“ u kojemu je HND partner uz NUNS iz Srbije, udrugu B-H novinari iz BiH, Sindikat novinara Crne Gore te Udruženje novinara Makedonije prošao je prvu razinu odlučivanja u Europskoj komisiji. Do kraja rujna bit će predan čitav projekt a potom će biti donesena konačna odluka o tome koje će od ponuđenih projekata Europska komisija financirati u svom IPA programu.Dogovoreno je da HND sudjeluje u provođenju projekta „Istinomjer“. U Hrvatskoj će ovaj projekt (kakav već postoji u BiH te Srbiji) provoditi GONG. Riječ je o „online“ platformi na kojoj će se po jasnoj metodologiji i na temelju činjenica objavljivati ocjene ispunjavanja političkih obećanja i provođenja političkih programa, te izjave političkih aktera u Hrvatskoj.

U proteklih mjesec dana sastala se Komisija za članstvo, konstituirani su Upravni odbor Novinarskog doma i Odbor za Statut te odmah počeli raditi poslove iz svoga djelokruga.Također je održana konferencija za novinare na kojoj se povodom pravomoćne presude u slučaju Vidović Krišto - Zagreb Pride govorilo o sukobu dvaju prava na slobodu izražavanja. Sudjelovali su suradnica HND-ovog Centra za slobodu izražavanja  Vesna Alaburić je predsjednik HND-a Saša Leković.

Predsjednik HND-a razgovarao  je sa povjerenicom za informiranje Anamarijom Musa o mogućnostima suradnje na provedbi Zakona o pristupu informacija. Sabor je usvojio izmjene Zakona…koje djelomično smanjuju njegovu efikasnost u odnosu na raniji tekst Zakona… Uz to je Vlada usvojila Smjernice fiskalne politike prema kojima ispada da će se proračun Ureda Povjerenice za informiranje smanjiti ispod minimuma, tako da neće biti novca niti za inspektore, a niti za provedbu novih ovlasti/odgovornosti koje je Povjerenica dobila posljednjim promjenama Zakona… To je očigledna opstrukcija rada Povjerenice za informiranje pa će HND, čim dobije službenu potvrdu svih informacija, javno izraziti zabrinutost zbog takvog tretmana Povjerenice i poslova koje njen ured treba obavljati.

Predsjednik HND-a se sastao i sa Mirjanom Rakić, ravnateljicom Agencije za elektroničke medije i predsjednicom Vijeća za elektroničke medije a od Vijeća je zatražio i objašnjenja u nekoliko slučajeva pritužbi nakladnika elektroničkih medija na odluke Vijeća… o dodjeli novca za rad iz Fonda za pluralizaciju medija, s obzirom na to da se u pritužbama naglašavalo kako odluke o dodjeli novca nisu jasno obrazložene a  utječu na egzistenciju zaposlenih.

U Hrvatskoj Kostajnici predsjednik HND-a je prisustvovao otkrivanju spomen-obilježja Gordanu Ledereru, snimatelju  HTV-a, ubijenom 1991. godine u Domovinskom ratu.

Predsjednik HND-a je sudjelovao kao panelist na dvodnevnoj konferenciji „ Sloboda izražavanja, medijske slobode i (auto)cenzura na području djelovanja Organizacije za sigurnost i suradnju“ koja je održana u Beogradu. Ujedno se sastao i sa predstavnicima Medijskog odjela OSS-a i više nacionalnih novinarskih udruga te dogovorio konkretnu suradnju. Sve troškove su snosili organizatori.

I u ovom razdoblju HND je izdao više priopćenja u vezi aktualnih događaja vezanih za medije, novinare i novinarstvo, koje s e može pronaći na web stranici HND-a. Nastavljena je komunikacija sa ograncima i zborovima HND-a kako bi se povećala njihova aktivnost a nastavljen je i rad na pripremi novog web portala HND-a.

Nastavljene su i aktivnosti na organizaciji prvog „Fra-Ma-Fu festivala“ koji bi trebao biti održan u rujnu u Virovitici te dogovorene aktivnosti na realizaciju još nekoliko aktivnosti u organizaciji ogranaka/zborova do kraja godine.

U skladu sa financijskim mogućnostima isplaćivane su jednokratne pomoći i pozajmice članovima HND-a te posmrtne pripomoći obiteljima preminulih članova. Odvjetnici Centra za zaštitu slobode izražavanja i dalje svakodnevno dežuraju i pomažu članovima HNDS-a koji to zatraže. U slijedećem mjesečnom izvješću bit će navedeno koliko je zahtjeva stiglo, o kakvim je slučajevima riječ i kako su odvjetnici pomogli. Popis dežurstava sa kontaktima dežurnih odvjetnika je na
web stranici HND-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)  je potpisalo ugovor o posebnim popustima za svoje članove ali i članove drugih nacionalnih novinarskih udruga iz regije pri korištenju apartmana u Beogradu. Apartmane, koji su i inače jeftiniji od hotelskog smještaja, tako sada i članovi HND-a, uz predočenje važeće članske iskaznice, mogu koristiti sa 20-30 posto popusta. Više pojedinosti može se naći na web stranici HND-a.

Saša Leković, predsjednik HND-a

Povratak

AKTUALNO