hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zašto je važno da novinari ne moraju odavati izvor informacije

29.01.2009.

William Goodwin, novinar britanskog The Engineera, objavio je informaciju o zloporabi novca u jednoj kompaniji. Od njega je traženo da kaže tko mu je rekao tu informaciju, no on je, unatoč prijetnji zatvorom i kaznom od 5000 funti, sedam godina odbijao odati svoj izvor. Sud i Dom lordova britanskog parlamenta tvrdili su da “je u interesu kompanije da dozna tko odaje informacije, kako joj to u budućnosti ne bi štetilo”.

Spor je došao do Europskog suda za ljudska prava, koji je presudio u Goodwinovu korist, naglasivši da otkrivanje “nelojalnog službenika” nije interes iznad onoga da informacija o zloporabi novca bude objavljena. Svih 18 sudaca složilo se da je zaštita novinarskih izvora osnova slobodnih medija i da bez takve zaštite mediji ne mogu niti uočavati niti upozoravati na negativnosti u društvu.

Zaštita novinarskih izvora višestruko je važna: osigurava protok informacija, novinarima omogućuje rad i slobodu, a medijima daje poziciju kontrolora. Povjerenje između novinara i izvora temelj je istraživačkog novinarstva. A kako će i koliko novinar štititi svoj izvor, propisano je svim novinarskim kodeksima i domicilnim pravnim propisima.

Pretpostavljam da kreatori našeg Zakona o kaznenom postupku nisu čuli za ovaj školski primjer novinara Goodwina, jer da su znali, valjda ne bi ZKP-om propisali da novinar mora odati svoj izvor informacije ako je riječ o kaznenom djelu klevete ili kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora od 12 godina naviše. Usto, policija bi mogla pretražiti stan i redakciju, plijeniti sve sumnjivo. Još je gore što se pisci zakona, niti iz navike, ne konzultiraju sa strukom (ma o kojoj da je riječ) da bi si približili materiju, izbjegli kardinalne pogreške, spriječili javna prozivanja i dojam da rade nešto o čemu pojma nemaju. Ili je pak sve napravljeno svjesno, štoviše, po nečijem naputku.

A što se postiže prijetnjom da novinar mora odati svoj izvor? Novinari će biti obeshrabreni, izvori također. Nitko se više neće usuditi ni zucnuti, bez obzira na to je li njihova informacija “teška” 12 godina ili nije.

Zamislite što bi se događalo kad građani koji znaju neku važnu informaciju ne bi imali povjerenja u novinara. Ozbiljno novinarstvo prestalo bi postojati, a loše se stvari ne bi mogle otkrivati. Nikad se ne bi doznalo za Watergate ili masovnu prijevaru nazvanu Enron.

Povratak

AKTUALNO