hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

"Branitelji tzv. zloèinaèke organizacije i Nacional vode specijalni rat protiv ŽDO-a"

11.06.2002.

ZAGREB — Županijsko državno odvjetništvo ima naznaka da su "Petraèevi transkripti" prodani medijima i u suradnji s Ravnateljstvom MUP-a oko toga traje intenzivna obrada, kazao je u ponedjeljak županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga.
Canjuga je napomenuo da izmeðu policije i ŽDO-a ne postoje nikakvi sukobi, a ako je i bilo nesporazuma, radilo se o profesionalnim razilaženjima. Kao primjere dobre suradnje naveo je kako okolnosti za utvrðivanje motiva ubojstva Veselina Marinova obraðuju Ravnateljstvo MUP-a i Ured za suzbijanje organiziranog kriminala (USKOK), a kad se to utvrdi, cjelokupnu æe istragu preuzeti USKOK. Takoðer, zagrebaèko Državno odvjetništvo radi na kompleksnom spisu vezanom uz Bijelu i plavu knjigu Ine, koji se temelji na MUP-ovoj i Interpolovoj obradi o navodnim nezakonitostima u poslovanju te naftne kompanije. Krunoslav Canjuga kazao je kako je odvjetništvo još u veljaèi zatražilo od Ine poslovnu dokumentaciju, no policija je do danas nije dobila.
- Veæ godinu i pol dana pojedini branitelji pripadnika tzv. zloèinaèke organizacije i tjednik Nacional bez ikakvih dokaza iznose neistinite i zlonamjerne tvrdnje o navodnim nezakonitim postupcima tužitelja u tom predmetu, kazala je voditeljica Odjela za organizirani kriminalitet ŽDO-a Dunja Pavlièek-Patak, tužiteljica na suðenju tzv. zloèinaèkoj organizaciji, i dodala da su branitelji i novinari Nacionala otežali postupanje tužiteljstva u tom predmetu.
- Radi se o vrlo opasnoj društvenoj pojavi kojom se kod graðana izaziva nepovjerenje u instituciju Državnog odvjetništva i dodatno utjeèe na stvaranje osjeæaja pravne nesigurnosti, kazala je Patak i objasnila da se protiv ŽDO-a izvan sudnice vodi specijalni rat jer se preko medija na sve naèine ocrnjuju i kleveæu tužitelji s ciljem da se pomogne okrivljenicima, prikazujuæi ih kao nevine žrtve nepoštenih tužitelja.
Patak tvrdi da novinari ili bespogovorno vjeruju zlonamjernim informatorima a da ne èuju drugu stranu, ili svjesno sudjeluju u specijalnom ratu. Kao primjere toga specijalnog rata Pavlièek Patak je navela tvrdnje Nacionala da je ŽDO onemoguæavao progon tzv. mafijaškog klana Vjeke Sliška kao rivalske organizacije Nikice Jelaviæa kojoj se sudi u Remetincu, te izravno suraðivao s pripadnicima Sliškova klana, nagovarajuæi ih na lažna svjedoèenja i podmeæuæi dokaze. Napomenula je da je do uhiæenja tzv. zloèinaèke organizacije došlo bez prethodnog dogovora s ŽDO-om i po iskljuèivoj odluci policije, te da je o privoðenju saznala kada je veæ poèelo i kada je bila dužna u roku od 48 sati odluèiti o podizanju istražnog zahtjeva.
- Da je istovremeno bila privedena i druga grupacija, jasno je da bi se tada jednako postupilo i prema njoj, rekla je Patak, uz napomenu da je ŽDO nakon toga istražnom sucu predložio posebne izvidne mjere protiv pretpostavljenih èlanova Sliškove grupacije, no da one nisu dale nikakve korisne rezultate. Zlonamjerne su, tvrdi Patak, i nièim potkrijepljene teške optužbe na njezin raèun koje su iznijeli odvjetnici Anto Nobilo i Rajko Mlinariæ, optuživši ju da skriva prave ubojice kako ne bi pokvarila optužnicu protiv tzv. zloèinaèke.
Pavlièek Patak je dodala da se u zadnjem broju Nacionala ponovno podmeæe ŽDO-u da je zatajilo kljuène dokaze, odbivši nedavno ubijenoga Veselina Marinova kao svjedoka više ubojstava, kao i pisanje tog lista o njezinoj povezanosti s Marinovim.

    
PRIJAVE PROTIV NOBILA I ÈEDE PRODANOVIÆA

Županijski državni odvjetnik kazao je kako je tužiteljstvo 5. lipnja Hrvatskoj odvjetnièkoj komori prijavilo odvjetnika Antu Nobila jer smatra da je Nobilo povrijedio odvjetnièki etièki kodeks iznoseæi niz tvrdnji koje su "bacile ljagu" na odvjetništvo.
Protiv odvjetnika Èede Prodanoviæa tužiteljstvo je podnijelo prijavu za stegovni postupak, jer je, tvrdi Canjuga, na jednoj raspravi u Remetincu Prodanoviæ pitao "ne misli li Pavlièek- Patak da je ovako loše napravljena optužnica uvreda za sud".
 
    
DUNJA PAVLIÈEK-PATAK: RAZGOVOR JE IZMIŠLJOTINA

Kada je rijeè o snimkama navodnog razgovora Veselina Marinova i tadašnje županijske državne odvjetnice, s druge strane stižu žestoki demantiji.
- To je samo još jedna izmišljotina, takav razgovor nisam nikad vodila s Marinovim i nije mi nikada prièao o Šobotovu ubojici, kazala je u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Dunja Pavlièek-Patak.
Dodala je kako je to još jedan u nizu isfabriciranih "dokaza", te da je na traci s koje je skidan transkript, ako snimka uopæe postoji, najvjerojatnije dodan njezin glas iz nekog drugog autentiènog razgovora. Uz to, Pavlièek je dodala kako bi sigurno pokrenula postupak da je imala saznanja iz tih transkripata.

Povratak

AKTUALNO