hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Do juèer 20 zaraženih

04.07.2002.

Nakon prvih osmero, o kojima smo juèer pisali i koji su na intenzivnom lijeèenju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljeviæ", u bolnicu se juèer javilo još 12 zaraženih koji su jeli lignje i osliæa s tartarskim umakom. Meðu njima je i Ninoslav Lovèeviæ, urednik u Dokumentarnom programu HTV-a.
    - Nije toèno kako ste juèer dobili informacije od glasnogovornika HTV-a Krešimira Macana da su zaraženi samo oni koji su iznosili jelo izvan restorana te su se bakterije razmnožile na vruæini. Jeo sam u restoranu osliæa na pariški s tartarskim umakom i zarazio se. U noæi sa subote na nedjelju bilo mi je loše, no tek sam u utorak posumnjao da je rijeè o salmoneli, kad se na HTV-u poèelo šuškati da je osmero zaraženih bakteriju dobilo u našem restoranu, koji i dalje radi - prièa N. Lovèeviæ.
    Dr. Velimir Miloševiæ, infektolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljeviæ" potvrdio je da je on pregledao Lovèeviæa, dao mu lijekove, ali nije zadržan na bolnièkom lijeèenju. I svi ostali zaraženi nisu u životnoj opasnosti.
    Trenutaèno se èeka odgovor sanitarne inspekcije, koja je zasad ustvrdila da nije bilo razloga za zatvaranje restorana.
    - Stoji pretpostavka da je uzrok salmoneloze u restoranu HTV-a tartarski umak. Nalazi brisova s radnih površina, posuða i ruku osoblja trebali bi biti gotovi danas nakon 11 sati, kada bi trebali biti gotovi i nalazi namirnica korištenih za spravljanje tartarskog umaka. Meðu ostalim namirnicama, uzeli smo i uzorke "Zvijezdine" majoneze koja se ponekad u restoranu koristi pri spravljanju tartara. Do završetka analize zabranili smo pripremu tartara u restoranu te smo obavili protuepidemijsku dezinfekciju prostora. Naoko su higijenski i sanitarni uvjeti restorana u najboljem redu, no brisovi su najbolji pokazatelj - rekla je dr. N. Brkljaèiæ.
    Kako smo doznali od dr. Nives Vedriš iz Doma zdravlja Trnje, zaposlenici restorana u zgradi HTV-a dali su uzorke stolice na analizu tek juèer. Dr. N. Vedriš obrazlaže to time što su sanitarne iskaznice zaposlenika do sada bile uredno produljavane, pa nije bili razloga da se uzorci uzimaju prije. Nalazi bi trebali biti gotovi za tri do pet dana.
    Šef restorana Martin Paviæ rekao je da se nakon 28. prošlog mjeseca nije javio nitko od novooboljelih, a restoran radi normalno. Napomenuo je da restoran vodi veæ 11 godina i da do sada nije bilo nikakvih problema. (Go. R., T. Oh.)

Povratak

AKTUALNO