hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Luèiæ: »Razumijemo invalide, ali ne prihvaæamo ovakav naèin kršenja medijskih sloboda«

08.09.2002.

Kako je naglasio Topiæ, razlog takvog èina pripadnika HVIDR-e bio je želja da se tiskaju novine u kojima æe biti izbaèen spisak imena i postotak invaliditeta 3333 invalida Domovinskog rata Osjeèko-baranjske županije.
»Buduæi da uredništvo lista nije moglo pristati na takve prijedloge, nastavljena je blokada distribucije zbog koje je 6000 primjeraka ostalo u rotaciji "Glasa Slavonije"«, izjavio je Topiæ naglašavajuæi da je jedina namjera lista bila omoguæiti javnosti da raspravlja o pitanjima ratnih vojnih invalida, njihovim primanjima i Domovinskom ratu. Po njegovim rijeèima u listu se ne bi objavili osobni podaci upravo zbog toga da bi se zaštitila privatnost.
»Svim pretplatnicima koji nas nazivaju s upitima zbog èega nisu dobili svoje novine, a platili su ih, objasnili smo da su one i dalje praktièki zarobljene te da ih èuvaju nelegalne straže HVIDR-e«, rekao je Topiæ, dodajuæi kako je Uredništvo željelo da porezni obveznici odnosno javnost dobije uvid u potrošnju iz državnog proraèuna. Prema Topiæevim rijeèima policija nije reagirala iako je unaprijed znala da æe se dogoditi kazneno djelo blokade distribucije tiskovina. Jedan od vlasnika »Osjeèkog doma« Anðelko Balikiæ istaknuo je da je blokadom distribucije naèinjena primarna materijalna šteta koja se može mjeriti u desecima tisuæa kuna.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ u svojoj je izjavi za Vjesnik takoðer osudio taj dogaðaj.
»Blokadu takvog lista kao što je Osjeèki dom smatram potpuno neprimjerenu demokratskim pravilima igre i naèelima pravne države, odnosno vladavine prava«, rekao je Luèiæ. Takoðer je dodao kako HND ima razumijevanja za sve što su prošli i proživjeli invalidi rata Osjeèko-baranjske županije, ali da smatra kako nisu izabrali pravi put sprjeèavanja distribucije.
»Kao predsjednik Društva stojim na raspolaganju èlanovima HVIDRE, ukoliko žele razgovarati, no ne prihvaæam ovakav naèin kršenja medijskih sloboda«, izjavio je Luèiæ.
U priopæenju HND-a takoðer stoji da je taj nasilan postupak koji su izabrali èlanovi HVIDRE u potpunosti nasilan i suprotan demokratskim pravilima ponašanja i osnovnim naèelima pravne države za koju su se borili.
Iz HND-a priopæenjem poruèuju èlanovima HVIDRE da se obrate Vijeæu èasti HND-a i od njih zatraže zadovoljštinu ukoliko smatraju da je objavljeni prilog s popisom ratnih vojnih invalida Domovinskog rata na bilo koji naèin prekršio profesionalnu etiku.
Snježana Èaniæ Diviæ, Ante Novak, Dubravka Žalac

Povratak

AKTUALNO