hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

EPH tvornica laži, a novinari gospodari života i smrti

11.09.2002.

ZAGREB – Hrvoje Petraè, s kojim je policija u ponedjeljak razgovarala o ubojstvu Vjeke Sliška, u utorak je održao konferenciju za novinare na kojoj je porekao da vodi ikakve ilegalne poslove i da je bio u sukobu s Vjekom Sliškom. Za sliku šefa zagrebaèke mafije, kakva o njemu vlada u Hrvatskoj, Petraè krivi Ninoslava Paviæa i medijski koncern »Europapress Holding« (EPH), te bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.
    – Nikad se nisam bavio ilegalnom prodajom cigareta. U famoznim transkriptima stoji da sam u razgovoru sa svojim sinom rekao kako su »pala tri kontejnera«. »Pad« kontejnera zapravo je bio njihovo zadržavanje dok uvozna dozvola nije bila ratificirana, odmah je, na novinarsko pitanje, pojasnio Petraè neke navode iz prijepisa svojih telefonskih razgovora.
    Kako je kasnije kazao, »zloèeste èlanke« o njemu producirao je EPH i Ninoslav Paviæ, te tjednik »Globus« i njegov glavni urednik Davor Butkoviæ.
    – EPH je tvornica laži koja je napuhavala moja dva susreta sa Sliškom na razinu sukoba. Ortynski je Paviæu predao transkripte mojih razgovora èetiri ili pet mjeseci prije njihove objave u Beogradu. Èuo sam da se sprema to objaviti u »Globusu«, pa sam zamolio odvjetnika Damira Galetoviæa da razgovara s Paviæem u vezi objave. Paviæ je tad zaustavio tiskanje »Globusa« i posvaðao se Butkoviæem, isprièao je Petraè, poruèujuæi pritom Radovanu Ortynskom da »nije sramota iæi kod doktora«.
    Meðutim, prema Petraèevom uvjerenju, Ninoslav Paviæ je kasnije predao te transkripte bivšem agentu UDBE Miloradu Škoriæu kako bi bili objavljeni u Beogradu i za to dobio 500 do 700 tisuæa eura. Razloge zašto bi ga EPH konstatno napadao, Petraè ne zna.
    Osim na EPH, Petraè se u nekoliko navrata obrecnuo na medije opæenito. Izmeðu ostalog je naveo »sve to što je oko mene poèelo, pa završilo se pozitivno ili negativno, sve je u vašim rukama«, dodajuæi da su »novinari gospodari života i smrti èiji èlanci ostavljaju dugotrajni peèat na ljudima i obiteljima«. Novinara »Globusa« Gordana Maliæa èak je u jednom trenutku proglasio kriminalcem koji ocrnjuje ljude bez trunke dokaza, da bi se kasnije isprièao za te rijeèi.
    Sam razgovor s policijom protekao je korektno, smatra zagrebaèki poduzetnik. Zagrebaèke je policajce zanimao njegov odnos sa Sliškom, za kojeg tvrdi da ga je sreo dva puta.
    – Do susreta u »Hipodromu« nikad nisam upoznao Sliška. Bio sam tamo na veèeri s odvjetnikom Galetoviæem, kad je došao Sliško s naoružanim ljudima. Drugi naš susret u piceriji »Zadar« Globus je, nažalost, opet napuhao proglasivši ga sukobom izmeðu mene i Sliška i navodeæi da su me èuvali snajperisti MUP-a, rekao je Petraè.
    Sliško mu, nastavio je, nikad nije prijetio smræu, a svoja poznanstva s »deèkima s Knežije« opravdao je èinjenicom da u to vrijeme nisu bili u zatvoru, te da je svaki gost njegovih lokala koji je pristojan i plaæa raèune njemu dobrodošao. Na novinarsko pitanje zašto je iskazao posljednju poèast Zlatku Bagariæu, ozloglašenom šefu zagrebaèke mafije, Petraè je odgovorio: »A otkud vi znate da je Bagariæ bio mafijaš? Na pogreb se ide ne samo rodbini i prijateljima, veæ i lijeèniku«. O Marku Nikoliæu, okrivljenom za sudjelovanje u Sliškovom ubojstvu, Petraè je izjavio da se s njim sastajao oko kupnje cementare u Podsusedu. Postojao je, naime, plan preureðenja tog prostora, za koji je bio zainteresiran Petraè i njegovi izraelski poslovni partneri. Nikoliæ je, pak, suvlasnik podsusedske cementare.

Povratak

AKTUALNO