hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Premda opširna, tužba ne navodi što je štetno napisano za Kurjaka

12.09.2002.

Tako se u tekstu s podnaslovom »Globus otkriva novu aferu dr. Asima Kurjaka« navodi da poznati struènjak za lijeèenje neplodnosti u klinikama MMC u Zagrebu, Crikvenici i Sarajevu veæinu pacijentica podvrgava operaciji kojom se uklanja materièna pregrada, premda je ta anomalija uzrok neplodnosti u samo jedan posto sluèajeva, i svaki takav zahvat naplaæuje tisuæu eura. Objavljen je i tekst pod naslovom »Medicinski fakultet u Zagrebu odbio je doktorsku disertaciju Asima Kurjaka o ultrazvuku proglasivši je falsifikatom«.
U èlanku se spominje »Sluèaj Zdravke Èuvalo« koja je jedna od trinaest pacijentica operiranih, a koja je ostavila više od 14.000 kuna u privatnoj poliklinici prof. Kurjaka, i u kojem se navodi da je pacijentica bila nezadovoljna jer su se prema njima ponašali »kao da smo stoka, a ne ljudi«.
Na raspravi u srijedu odvjetnièki je tim dr. Kurjaka dostavio sudu podnesak kojim proširuju tužbu jer je nakon travnja i u srpnju ove godine u Globusu objavljen tekst pod naslovom »Istraga protiv dr. Kurjaka«.
U podnesku se navodi kako protiv Kurjaka nikad nije pokrenut istražni postupak, te kako nema nikakvih dokaza da je uèinio bilo što od onoga što mu pripisuje Globus. U podnesku se takoðer navodi cijeli niz netoènih tvrdnji kao što su da je dr. Kurjak suspendiran sa svoje dužnosti, da je neovlašteno radio privatno, te kako Kurjaku više ne stižu pozivi za meðunarodne kongrese i znanstvene skupove.
Premda je privatna tužba kojom Kurjak potražuje pola milijuna kuna vrlo opširna, zastupnik EPH istaknuo je da je tužba neuredna i da nije navedeno što je u stvari u tekstu štetno po Kurjaka.
Mladen Bokuliæ

Povratak

AKTUALNO