hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hrvatski televizijski prostor je u rasulu

09.10.2002.

Moram priznati da sam jako iznenaðen s obzirom na èinjenicu da se za nagradu - koja se ove godine dodjeljuje prvi put - kandidiralo èak 400 novinara. Osim kolega iz zemalja nastalih na podruèju bivše Jugoslavije, u borbi za nagradu sudjelovali su i novinari iz Bugarske, Grèke, Albanije, Moldavije... A na natjeèaj su se javili i novinari iz drugih dijelova svijeta, koji su pisali o podruèju jugoistoène Europe. Tako su u konkurenciji bili i neki vrhunski novinari i medijski urednici iz SAD-a, Velike Britanije, Njemaèke, Austrije... Inaèe, pokrovitelj nagrade je dr. Erhard Busek, šef Pakta za stabilnost, i on æe mi je osobno uruèiti 18. listopada u Beèu.
Što je više utjecalo na odluku o nagradi, Latinica ili kolumne u Nacionalu?
- Ne znam. Vjerojatno je bilo bitno i jedno i drugo. Nagrada se zove: "Za bolje razumijevanje na podruèju jugoistoène Europe", a ja sam o toj temi radio puno Latinica, a i u svojoj se kolumni èesto bavim tom problematikom.
Kažete da se nagrada zove: "Za bolje razumijevanje..."! Ne èini li vam se da toga sve više manjka u vašoj matiènoj kuæi na Prisavlju?
- Nažalost.
Je li toèno da ste zbog javnih istupa u "Bijeloj knjizi" proglašeni za najštetnijeg novinara na Prisavlju?
- Èime se neki ljudi u našoj kuæi bave?! Umjesto da rade pozitivne, dobre stvari, oni se bave unutarnjim sukobima koji su sami sebi smisao i koji ne vode nikakvu napretku ni kuæe ni zemlje u cjelini. Situacija u koju smo dovedeni je katastrofalna.
Hoæe li nagrada poboljšati vaš status na Prisavlju?
- Ne vjerujem.
Možda dobijete zanimljivu ponuda iz neke druge televizijske kuæe?
- Možda, ali ne iz Hrvatske. Hrvatski televizijski prostor je u rasulu i stoga iskljuèujem moguænost dobivanja neke kvalitetne ponude. A kad bi kojim sluèajem i došla, ne bih je prihvatio zbog toga što smatram da je hrvatska privatna televizija sinonim za pljaèku, nered i nerad.

Vuk ÐURIÈIÆ

Povratak

AKTUALNO