hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Objavljivanje identiteta šteti i osumnjièenima i medijima

20.10.2002.

Puštanje iz pritvora 21-godišnjega Zagrepèanina Renata Kušena, buduæi da DNK analize nisu potvrdile sumnju da je izvršio dva silovanja maloljetnih djevojaka, na drastièan je naèin pokazalo do èega dovodi nepoštivanje zakonskih i etièkih obveza medija glede zaštite identiteta osumnjièenih, kao i zanemarivanje ustavnog naèela prema kojemu se svatko ima smatrati nedužnim dok mu se pravomoænom presudom ne dokaže krivnja, kaže se u priopæenju HHO-ova Vijeæa za medije, koje je potpisao glasnogovornik Geza Stantiæ.
Jedan od najtiražnijih hrvatskih dnevnika tiskao je prilikom uhiæenja Kušenovu fotografiju èak na naslovnici, druge, isto tako èitane novine objavile su mu puno ime i prezime, prikazana je svojevrsna kriminalna anamneza njegove obitelji, a o njemu se pisalo bez ikakvoga sustezanja kao o silovatelju i »maksimirskom monstrumu«.
Istini za volju valja dodati, da su redakcije dvaju inih dnevnih listova postupile onako kako preporuèuju novinarski kodeksi - objavile su vijest o uhiæenju osumnjièenika, ali ne i njegov identitet, niti su ga unaprijed proglašavale krivim.
Vijeæe za medije Hrvatskog helsinškog odbora s tim u vezi podsjeæa kako u nas i inaèe vlada velika šarolikost pri izvještavanju o sudskim procesima, policijskim istragama, prometnim i drugim nesreæama. Time se èesto nanosi gotovo nepopravljiva šteta ljudima o kojima se piše, pravnom poretku, ali i ugledu i vjerodostojnosti samih javnih glasila.
Hrvatsko novinarsko društvo, a osobito Zbor novinara sudskih izvjestitelja, nastoje pridonijeti utvrðivanju profesionalnih standarda i struènom osposobljavanju novinara s tim u vezi, ali su rezultati oèito više nego skromni. Vijeæe za medije stoga ovim povodom poziva i novinske nakladnike da se prikljuèe tim težnjama, jer bez njihove istinske potpore nije moguæe unutar samog medijskog sustava uspostaviti efikasne profesionalne standarde, kaže se u priopæenju Vijeæa za medije Hrvatskog helsinškog odbora. (Hina)

Povratak

AKTUALNO