hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Što je Smoje za Dalmaciju, to je Foretiæ za Zagreb

30.10.2002.

Tehnièki je knjigu uredio Miljenko Mamula, a naslovnicu je osmislila – kao spoj zagrebaèkih tema i ljetnih pisama s mora i otoka – Ljerka Hribar. Posrijedi su politièke kolumne našeg prerano preminulog kolege, koje je on objavljivao u Novom listu od 1992. do 2001. godine i to pod razlièitim nazivima, najprije pod egidom »Zagrebaèki panoptikum«, pa »Zagrebice«, zatim »Ljetni zapisi« i na kraju »Trn«.
    Drugi predstavljaè i urednica knjige, Svjetlana Hribar, u Novinarskom domu je, meðu ostalim, kazala da je »bila više vezana uz Foretiæeve kazališne kritike. Politièke kolumne èitala sam tek privuèena naslovom ili temom. No, prihvaæajuæi se urednièkog posla na knjizi 'Mrakovi grada svjetlosti', spoznala sam pravu dimenziju i vrijednost tog njegovog rada. Danas mislim da su, s odmakom od nekoliko, pa i desetak godina, ovi Foretiæevi zapisi još zanimljiviji nego u danima nastanka. Vrijeme je, naime, potvrdilo u kojoj je mjeri Foretiæ bio kronièar, a u kojoj vizionar«.
    Naša kolegica je još dodala da, »ako je Smoje zabilježio Dalmaciju, za Foretiæa se može sigurno reæi da je opisao Zagreb i to u prijelomnom periodu.«
    Publici su se u uvodu obratili direktor i glavni urednik »Novog lista« Zdenko Mance te direktor izdavaèke kuæe »Adamiæ« Franjo Butorac.
    Predstavljaèi su se složili da je posrijedi autor koji je, kao rijetko tko, demonstrirao kako se to može biti Hrvat bez histerije i kako se može istodobno biti domoljub i kozmopolit. Inaèe, prezentaciji knjige prisustvovali su, meðu ostalima, Zdravko Jelenoviæ, savjetnik predsjednika Mesiæa, Snježana Banoviæ, ravnateljica Drame HNK, Teodor Antiæ, pomoænik ministrice pravosuða, pisac i dramatièar Fadil Hadžiæ, predsjednik Crvenog križa Jadranko Crniæ, predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crniæ, proèelnik ureda za kulturu Grada Zagreba Vladimir Stojisavljeviæ te naše kolege Gordana Grbiæ i Dražen Vukov Coliæ, trenutno veleposlanik u Austriji.
R. DRAGOJEVIÆ
 

Povratak

AKTUALNO