hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Uprava HRT-a neæe popustiti Latinu

17.11.2002.

ZAGREB, 16. studenoga - Uprava HRT-a ne namjerava popustiti Latinovim zahtjevima, jer im se dosad i previše puta spoèitavalo da su prema njemu postupali vrlo blagonaklono. Osim toga, zbog skore transformacije, HRT mora do kraja uskladiti poslovanje sa zakonskim odredbama i ni na koji naèin ne može raditi iznimke, doznaje Vjesnik iz neslužbenih izvora bliskih televizijskoj kuæi na Prisavlju. Denis Latin, urednik i voditelj »Latinice«, u èetvrtak je izvijestio Upravu HRT-a da, nezadovoljan produkcijskim uvjetima te emisije, ne može za emitiranje u ponedjeljak isporuèiti veæ dovršenu »Latinicu« o darivanju organa.
Nakon što Uprava nije reagirala na njegova tri zahtjeva, Latin je u petak podnio ostavku na ureðivanje i voðenje »Latinice« uz napomenu da kuæi, kao njezin zaposlenik, za sve druge poslove stoji na raspolaganju.
Latinovi zahtjevi odnosili su se na neisplaæivanje honorara novinarima u njegovoj emisiji, njihovo neprimanje u stalni radni odnos te na probleme s grijanjem u paviljonu Zagrebaèkog velesajma gdje se snima »Latinica«.
Glasnogovornika HTV-a Krešimira Macana upitali smo o stajalištu Uprave u vezi s Latinovim primjedbama.
»U paviljonu Zagrebaèkog velesajma trenutaèno se snimaju "TV Bingo show" i "Kruške i jabuke", dakle više od dvjesto ljudi, a ne samo novinari "Latinice". Uprava HRT-a èini sve da bi što prije riješila pitanje grijanja. Do svega je došlo zato što se ne može koristiti studio B 30 HRT-a, kojemu æe se, zbog problema uzrokovanih višom silom, morati rušiti krov. Prostor na ZV-u zaista je neadekvatan, ali žurno radimo na istaliranju posebne grijalice koja bi mogla primjereno zagrijati tako velik prostor. Osim toga, kod takvih poslova, televizija mora poštovati i postupak javnih nadmetanja pa zapravo u nemoguæim okolnostima èinimo najbolje što možemo«, tvrdi Macan.
O zahtjevu za zapošljavanje novinara Latinice te problemu oko kašnjenja honorara Macan kaže:
»Za ljude iz svoje ekipe Latin je veæ jednom tražio da ih zaposlimo, što smo i uèinili, nakon èega im je on otkazao suradnju. Oni i danas rade na HTV-u kao novinari drugih emisija. Ljudi koji danas kao honorarci rade "Latinicu" doista još nisu primili honorare od lipnja i dalje. Razlozi za srpanj i kolovoz jasni su - tada se emisija nije ni proizvodila ni emitirala, no što se tièe lipnja i kasnijih mjeseci, njihove su isplate bile potpisane. Vraæene su zato što su iznosi u neskladu s propisima, jer se autorska suradnja ne može plaæati paušalno, veæ po uèinku«, istaknuo je. Urednik Programa kontakt politièkih emisija Goran Miliæ u povodu Latinove ostavke izjavio je:
»Buduæi da su dvije "Latinice" unaprijed snimljene i da æe biti emitirane, imamo desetak dana da pokušamo sa svima koji su ukljuèeni u problem i onima koji rade emisiju postiæi civiliziran dogovor«.
Na naš upit hoæe li se pritom udovoljiti Latinovim zahtjevima ili iæi na kompromise, Miliæ je kratko odgovorio: »Život je uvijek kompromis pa vjerujem da æe tako biti i u ovom sluèaju«.
Kad je u pitanju usklaðivanje honorara, primjerice, bruto honorar novinara »Latinice« za èetiri priloga mjeseèno iznosio je 11.500 kuna. A to je vrlo blizu primanjima najviše pozicioniranih stalno zaposlenih novinara s dugogodišnjim stažom, što mnogi smatraju nedopustivim.
Dženeta Èokiæ

Povratak

AKTUALNO