hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hrvatskom fondu za privatizaciju briga o državnoj imovini, možda i novo ime

26.11.2002.

ZAGREB, 25. studenog - Èelnici vladajuæe koalicije, koji su se u ponedjeljak popodne sastali u Banskim dvorima, najviše su vremena na gotovo petosatnom sastanku, prema rijeèima predsjendika HSS-a, Zlatka Tomèiæa, posvetili konceptu privatizacije. Koalicijski su partneri, kazao je, ustvrdili da bi morali »veæu brigu posvetiti brizi o državnoj imovini«.
Za dva tjedna bi se trebao pojaviti i prijedlog Strategije o upravljanju državnom imovinom, u èemu æe važnu ulogu odigrati Hrvatski fond za privatizaciju, ali, kako je kazao Tomèiæ, možda pod nekim drugim imenom. »Zadaæa Fonda æe i dalje biti briga o portfelju, odnosno dionicama u vlasništvu države, ali i briga o državnoj imovini«, kazao je Tomèiæ, koji je kazao kako vjeruje da æe se u sljedeæa dva tjedna postiæi bitan napredak o konceptu voðenja državne imovine i privatizacije državnih poduzeæa. No, predsjednik HSS-a je ponovo kazao kako æe se vlada brinuti izravno o 22 poduzeæa koja za sada ne namjerava privatizirati, a koja su u stopostotnom vlasništvu države.
Slavko Liniæ, podpredsjednik Vlade koji je takoðer bio nazoèan sastanku, predoèio je èelnicima koalicije dva materijala koje je izradila Vlada, dok je predsjednik HSS-a partnere upoznao s konceptom privatizacije kojeg je izradila ta stranka. U roku od tjedan dana, pred èelnicima vladajuæih stranaka, najavio je Tomèiæ, naæi æe se izvješæe o radi Ureda za državnu imovinu: što je napravljeno na evidentiranja državne imovine. Taj bi posao, prema dogovoru koalicije iz kolovoza, nakon usvajanja programskih prioriteta Vlade, trebao biti gotov do kraja ove godine.
Jedna od tema razgovora èelnika petroke bila je problematika HRT-a, no o tome, kazao je Tomèiæ, ništa konkretno nije zakljuèeno. Jedino što su partneri dogovorili jest da æe se u srijedu sastati s predsjendicima Klubova zastupnika, nakon što doðu prijedlozi iz ministarstva kulture, te bi se tada dogovorilo što dalje s HRT-om. On je ponovio da koalicijski èelnici podržavaju prodaju treæeg televizijskog programa, te da Vlada radi na natjeèaju za koncesiju, no još nije jasno na koji æe naèin biti odvojen radio od televizije - samo financijski ili i kroz vlasnièki sustav.
Govora je bilo i o kradrovskim pitanjima, no Zlatko Tomèiæ je samo kazao kako vjeruje da bi prijedlozi mogli doæi na dnevni red sjednice Vlade tek za dva tjedna.
Dada Zeèiæ

Povratak

AKTUALNO