hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Matkoviæ laže da ti pamet stane

19.12.2002.

ZAGREB – Glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga Valiæ, nakon više mjeseci ne davanja intervjua, napokon je pristala odgovoriti na nekoliko pitanja za naš list u povodu aktualnih dogaðanja koja potresaju javnu televiziju, a koi se izravno ogledaju i na kvalitetu programa te nacionalne medijske kuæe.
    Je li se uistinu osam urednika »pobunilo« zbog toga što s njima niste htjeli komunicirati?
    – Komuniciram sa svima od prvoga dana. Prva dolazim na posao i zadnja odlazim. Nema tog pitanja koje nismo zajedno prodiskutirali i dogovarali. Sa svima sam dobro suraðivala. Ne mogu objasniti što bi trebala znaèiti ta njihova izjava da nije bilo komunikacije. Pitajte ostale urednike koji su ostali uz mene kako su sa mnom komunicirali. Uvijek o svemu razgovaramo, inaèe bi dosadašnji rad bi nemoguæ, zar ne?
   

Ogradili se od vlastitog programa?!

Jesu li vas njihove ostavke zatekle? O tome se, naime, još davno prije govorilo, Kostadinov se navodno tri mjeseca ranije raspitivao što treba uèiniti da da ostavku, a dva tjedna prije novine su bile pune najava ostavki.
    – Nisu dali ostavke. Oni podnose prijedloge za razrješenje, po drugi put. Oni su željeli da se vijeæe odluèi izmeðu mene i njih. To su vam i rekli na tiskovnoj. Iznenadio me je postupak, naèin i brzina kako je to izvedeno.
    Jeste li pomišljali na ostavku?
    – Ne mogu se osjeæati loše zbog neèije potrebe i ideje da preko noæi kaže kako nije bilo komunikacije i kako se ograðuju od programa kojeg su sami stvorili.
    Zbog èega su dvije urednice, koje su u poèetku takoðer bile protiv vas, kasnije promijenile svoju odluku?
    – Morate njih pitati za razloge. Same su došle k meni nakon što je èitava grupa bila kod Galiæa i rekle da su na poziv Kristiæeve tajnice potpisale taj zahtjev. Bile su uvjerene da je to interni dokument koji æe Sve bivše državne televizije bilježe gubitke
   
    Kako komentirate tvrdnje Uprave da televizija posljednjih mjeseci bilježi manje prihoda od reklama, za što se krivi Program?
    – Sve televizije u procesima prelaska iz državne u javnu televiziju bilježe pad marketinških prihoda. Marketinške službe rade svoj posao a program svoj. Sve smo emisije i termine dogovarali zajednièki i samo ove godine, podsjeæam, HTV je zabilježio najveæe prihode u povijesti emitiranja u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. Oglašivaèi, od kojih velika veæina s HRT-om posluje odreðujuæi paušalni iznos za TV-marketing, u tom su vremenu pojaèali ritam reklamiranja, pa su svoja oglašavanja u kasnijim mjesecima nešto prorijedili. Prihodi se, inaèe, koliko znam, obraèunavaju na kraju godine, kada se podvlaèi crta i kada se najjasnije vidi poslovanje jedne kuæe.
   
    Svima sam dala šansu
   
    Je li vas iznenadila podrška Vijeæa HRT-a?
    – Vijeæe je u sijeènju reklo da želi promjene. Nisam imala previše izbora i izabrala sam one ljude koji su mi se sami preporuèili te one koji su, na temelju dosadašnjeg rada, bili rješenje koje bi moglo donijeti promjene u programu. Svima sam dala šansu a na kraju se pokazalo tko je tko. Podrška Vijeæa je velika i važna stvar u poticanju procesa stvaranja televizije koja neæe biti pod utjecajem politike.
se uputiti samo meni, kako bi se riješio nesporazum oko pitanja u Dnevniku.
    Neki su svoje razloge kasnije objasnili niskom profesionalnom razinom, no neki su bili i vrlo osobni. Kako to komentirate?
    – Njihov nastup dovoljno govori o njihovim namjerama. U isto vrijeme kada konkurencija na drugom dijelu grada pokazuje da je spremna za nove projekte, urednici koji su veæ razriješeni i oni koji to nisu nastupaju zajedno i u vrijeme radnog vremena napuštaju kolegije i odlaze na tiskovnu kako bi rekli novinarima da se ograðuju od programa kojeg su sami kreirali, i pritom na ružan naèin vrijeðaju.
   

Proizvodnja kaosa mnogima u zadatku

Je li toèno ono što tvrdi Damir Matkoviæ, da ste htjeli skinuti emisije Željke Ogreste i Siniše Svilana, a da su ih on i Kostadinov spasili?
    – Proèitajte Svilanov demanti u Veèernjem listu. Nedavno je Matkoviæ želio na njegovo mjesto postaviti Velimira Ðuretiæa i to je javno rekao, napisao mi je pismo u kojemu je izvrijeðao Svilana kao urednika i kao osobu, raspravljajuæi i o njegovoj supruzi, da bi onda na tiskovnoj konferenciji izrekao laž od koje bi svakom iole upuæenom pamet stala.
    Zbog èega se program stalno mijenja? Neki »pobunjeni« urednici, naime, tvrde da sadašnji program nema nikakve veze sa shemom koju je usvojilo Vijeæe.
    – Ni to nije istina. Prilagoðavamo satnicu iz pojedinih opravdanih razloga. Uostalom, godinama vam u tisku, uz TV-raspored, piše da HTV zadržava pravo izmjene. Reagiramo uvijek s opravdanim razlozima, poput zahtjeva marketinga u pogledu satnice emitiranja. Drugih razloga nema.
    Može li program funkcionirati bez više od polovice urednika?
    – Program funkcionira, a proizvodnja kaosa mnogima je u zadatku kako bi se požurila nekakva intervencija i pomeo postojeæi sastav. Meðutim, odgovorni ljudi rade svoj posao.
    Imate li gotove prijedloge za nove urednike koji æe naslijediti ove u ostavci i koji su to? Tvrdi se, naime, da nitko ne želi prihvatiti vaše ponude za urednièka mjesta.
    – To su, kao i obièno, zlonamjerne tvrdnje onih koji misle da su nezamjenjivi. Funkcije se ne nude samo tako. Ovoga puta, iskustvo me nauèilo – bit æu opreznija. A je li toèno da nitko ne želi prihvatiti urednièka mjesta, vidjet æemo uskoro.
Saša VEJNOVIÆ
 

Povratak

AKTUALNO