hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Od gusjenice do leptira?

02.01.2003.

Ima li smisla nadati se da æe Miljenko Manjkas, politkomesar s Pantovèaka i kreator mrskih Motrišta, odjednom postati zagriženi apologet objektivnog, profesionalnog i nadasve kvalitetnog novinarstva? Možemo li spokojno promatrati hinjenu preobrazbu Mirjane Hrge, perjanice Motrišta, iz HDZ-ove gusjenice u demokratskog leptira? I konaèno, kako od Saše Kopljara, èovjeka koji je naciji objavio Tuðmanovu smrt, oèekivati da bude duhovit?
Rijeèju, mogu li novinari koji su loše radili na Hrvatskoj televiziji odjednom dobro raditi na Novoj TV?
Teško. Možda informativni program koji Nova TV mjesecima spektakularno najavljuje neæe biti mraèan poput bezdana Obrada Kosovca, ali u istinske preobrazbe teško je vjerovati. Manjkas, Hrga, pa donekle i Kopljar, ostali su preduboko uklesani u negativno sjeæanje hrvatskog gledateljstva da bi desetak optimistiènih intervjua i stotine jumbo plakata tu svijest uspjelo izbrisati.
Miljenko Manjkas bit æe urednik Informativnog programa Nove TV. U predizbornoj godini to je dobra vijest za èovjeka koji je nakon odlaska s HTV-a privremenu sinekuru našao na zagrebaèkom Plavom radiju, poznatom po maloj slušanosti i briljantnim uradcima veæ pomalo zaboravljene Ivane Ivanèiæ. Tuðmanov komesar koji je umislio da je novinar, pa još i urednik, napokon se doèepao nacionalne televizije sa, èini se, dubokim vrelom financijskih sredstava. I zaèudo, taj isti Manjkas, èijim se urednièkim djelovanjem zloèesta djeca plaše prije spavanja, na sva se zvona hvali upravo tim Motrištima. Ali, ne njihovom kvalitetom, nego velikom gledanošæu. Zaboravljajuæi da je u 21.30 polovica Hrvatske buljila u Prvi program, pogotovo oni kojima je gledanje Motrišta služilo za obièno sprdanje. Otud i milozvuèni nadimak: Mokrišta.
Dakle, taj isti Manjkas sada se doèepao Informativnog programa Nove TV. Naravno, odmah je vrbovao Mirjanu Hrgu, a to je veæ previše. Jasno, dobra je vijest da je Hrga, iako teška srca i s puno nostalgije, ipak napustila Hrvatsku televiziju (barem njezina plaæa više neæe iæi iz našeg džepa), ali loša je vijest da je njezin lik osvanuo duž hrvatskih prometnica – ni kao prijetnja ni opomena, veæ, na žalost, reklama za nešto novo, drukèije, hm, bolje.
Ah, sad æe nama Hrga pokazati kako nitko nije prorok u vlastitom selu, pa æe u svoj novinarskoj ljepoti procvjetati na blistavom proplanku Manjkasova dnevnika.

    
U cijeloj ovoj pesimistiènoj storiji o "Novim licima Nove TV", zvjezdanoj akciji od koje se u 2003. godini najviše oèekuje, ipak titra jedno zrnce ljepote. Imenom Jelena Buljan. Njezini jumbo plakati pored ceste ne izazivaju prometne, nego srèane udare, njezino profinjeno lice ne podsjeæa na smrt, veæ na ljepotu življenja, njezine rijeèi ne asociraju na ideološki mrak, nego na izvantjelesno prosvjetljenje
 

A Saša Kopljar? U usporedbi s njim, èak i onaj prodavaè osiguranja Mirko Fodor slièi na zabavljaèa. Jer, koliko god se Kopljar trudio dokazati da u tijelu bankovnog èinovnika èuèi jedan mali klaun, njegova pojava ipak nas iz prve podsjeti na ono muèno jutro 10. prosinca 1999. godine, kad je lik na ekranu naciji objavio da je predsjednik preminuo. To nije ni smiješno, ni zabavno, a Kopljar se uporno, noktima i zubima, gura u tu zabavu, umjesto da i dalje smrtno ozbiljan bulji u blesimetar i èita ono što mu Kosovac, Rora i Manjkas nažvrljaju.
O kvalitetama Petra Vlahova ne treba trošiti rijeèi. Bio je na Prisavlju dva dana. Treæi dan najurili su ga zbog frizure. A onda ga i formalno otjerali zbog reklamiranja za Novu TV prije nego što je otišao s HRT-a. Sad æe i on svima dokazati da su bili u krivu. Super.
U cijeloj ovoj pesimistiènoj storiji o "Novim licima Nove TV", zvjezdanoj akciji od koje se u 2003. godini najviše oèekuje, ipak titra jedno zrnce ljepote. Imenom Jelena Buljan. Njezini jumbo plakati pored ceste ne izazivaju prometne, nego srèane udare, njezino profinjeno lice ne podsjeæa na smrt, veæ na ljepotu življenja, njezine rijeèi ne asociraju na ideološki mrak, nego na izvantjelesno prosvjetljenje.
I kako sve to pomaže Novoj TV? Pa, znanstveno je dokazano da kad lijepe žene èitaju vijesti, nitko ne sluša sadržaj. I upravo je to jedina nada informativnog programa kako ga zamišlja Miljenko Manjkas.

Piše Tomislav KLAUŠKI

Povratak

AKTUALNO