hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novine bez PDV-a?

02.01.2003.

ZAGREB, 1. sijeènja - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ne oèekuje bitnije gospodarske pomake u 2003. - ni pozitivne ni negativne pa se tako ni uvjeti poslovanja èlanica Udruge neæe bitnije mijenjati. HUP predviða stabilno makroekonomsko okruženje, uz rast BDP-a od 3,5 posto, saldo tekuæeg raèuna bilance plaæanja od minus 2,2 posto te inflaciju cijena na malo od 3,3 posto.
Na mikroekonomskom planu Udruga oèekuje pomake u fleksibilizaciji tržišta rada èime bi se poveæala konkurentnost hrvatskog poduzetništva. To bi »vjerojatno« moglo potaknuti poveæanje zaposlenosti, a ne smanjenje kako se ponekad smatra, stoji u prognozi HUP-a za 2003. godinu.
HUP-ovi analitièari takoðer predviðaju usporavanje kreditne ekspanzije na 10 do 15 posto. Prema HUP-u, uz kreditnu ekspanziju bankarskog sektora, osnovni izvor rasta BDP-a u 2002. bila je rastuæa osobna potrošnja te ulaganje u cestogradnju uz znatan rast uvoza opreme. To daje naznaku da bi izvori rasta u 2003. mogli biti nešto drukèiji nego prethodne godine. Analitièari Udruge smatraju da u 2003. neæe biti znatnijih korekcija valute, a deficit bilance plaæanja trebao bi se zadržati oko 3 posto BDP-a. Trendovi su u pojedinim gospodarskim granama razlièiti, no veæina granskih udruga unutar HUP-a istaknula da je potrebna promjena zakona kako bi se potaknuo razvoj tih grana.
U novinskom izdavaštvu 2002. bila je razmjerno stabilna, ali æe 2003. donijeti pogoršanje uvjeta poslovanja zbog »promjena poreznih optereæenja kad je rijeè o honorarima«. To æe poskupiti proizvodnju, a možda i poveæati cijenu tiska. HUP zato savjetuje da se razmotre preporuke Svjetske udruge novinskih izdavaèa da se novine oslobodi plaæanja PDV-a. Ljekarništvo i zdravstvenu njegu i rehabilitaciju pratit æe blaži negativan trend, dok metalnu industriju u 2003. oèekuje daljnji rast zbog novih stranih ulaganja i najavljenog restrukturiranja.
Negativan trend oèekuje se u brodogradnji, poljoprivrednoj i prehrambenoj te kemijskoj industriji. U brodogradnji æe eventualni pozitivan pomak omoguæiti, ponajprije, odluènost vlade da provede restrukturiranje i privatizaciju. Na poljoprivredni sektor, prema mišljenju HUP-a, negativno æe utjecati »politikantske ideje i igre« u predizbornoj i postizbornoj godini.
Razvoj prehrambenog sektora ovisit æe o iskorištavanju moguænosti koje pružaju sklopljeni sporazumi o slobodnoj trgovini, ponajprije onaj s Jugoslavijom. U kemijskoj industriji 2002. bila je lošija od prethodne, a do poboljšanja, èak i provedu li potrebne promjene odmah, može doæi tek za nekoliko godina, smatra HUP.
U tekstilnoj industriji znatnije investicije nisu vjerojatne buduæi da je zarada niska, upozorio je HUP istaknuvši da æe i dalje jaèati pritisak za snižavanje cijena. Razvoj energetike ovisit æe iskljuèivo o uèinku nove zakonske regulative. Slièno tome, novi sustav, usklaðen sa zakonodavstvom EU, utjecat æe i na graðevinski sektor koji bi u 2003. domaæem tržištu trebao ponuditi veæi izbor usluga.
U bankarskom sektoru HUP oèekuje nastavak jake konkurencije, ali ne i bitnije pomake. Pozitivan bi uèinak trebalo imati pojednostavljenje poslovanja sa susjednim zemljama.
U drvnoj i papirnoj industriji 2002. donijela je poboljšanje, a daljnji rast osigurali bi, kaže HUP, poticaji za kapitalna ulaganja i izvoz finalne prerade. Udruga slièno savjetuje i za elektroindustriju.
Petra Buliæ 
 
 

Povratak

AKTUALNO