hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Organizator razbio fotoaparat, a redari »zatoèili« novinare?

03.01.2003.

ZAGREB/SINDELFINGEN – Još jedan incident dogodio se na koncertu Marka Perkoviæa-Thompsona! Naime, redari koji su osiguravali njegov novogodišnji koncert u njemaèkom Sindelfingenu gotovo su do gola skinuli troje novinara »Jutarnjeg lista« i »Arene« neovlašteno ih pretražujuæi, nakon što su ih na nekoliko sati zatoèili u skladištu koncertne dvorane, zabranivši im praæenje nastupa hrvatskog pjevaèa pred brojnim iseljenicima.
    Umjesto izvještaja o njegovu nastupu, nakon Thompsonovog koncerta uslijedili su napisi o nedopustivom skandalu u režiji organizatora Matka Paviæa. Organizator je odbio izdati akreditacije hrvatskim novinarima zbog posebnog aranžmana s jednom medijskom kuæom, kojoj su prodana sva prava za praæenje koncerta. Romana Bilešiæ i Marin Vajdiæ, novinarka i fotoreporter »Arene« te novinar »Jutarnjeg lista« Tomislav Krasnec u pratnji svoje djevojke Ivane ušli su u dvoranu u Sindelfingenu kupivši ulaznice kao i svi ostali posjetitelji.
    – Ako je veæ bilo problema oko našeg boravka u koncertnoj dvorani trebali su pozvati policiju, a ne se ovako iživljavati na nama – rekla nam je zgranuta novinarka Bilešiæ. Uredništvo »Arene« uputilo je preko Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske zahtjev njemaèkoj policiji da se oèituje u mjerama poduzetim nakon ovog incidenta.
    – Bez odobrenja se ništa ne može snimati, pa sam od zaštitara tražio da utvrde je li rijeè o novinarima. Oni su s njima razgovarali sat vremena, a zatim sam ja još jedan sat proveo u razgovoru s njima. Bili su bezobrazni i zato sam na kraju jednom razbio fotoaparat. Tek tad su priznali da su novinari – isprièao nam je juèer Matko Paviæ, dodajuæi kako je posebno ogorèen što su na nedavnom Thompsonovom koncertu u Frankfurtu akreditirani hrvatski novinari suraðivali sa srpskim kolegama.
    Hrvatsko novinarsko društvo juèer je oštro osudilo napad na novinare na Thompsonovom koncertu u Sindelfingenu.
    – Verbalne prijetnje i fizièko zlostavljanje hrvatskih novinara predstavlja opasan nasrtaj na medijske slobode. HND æe o ovom incidentu obavijestiti njemaèku novinarsku udrugu i od njemaèke policije zatražiti brzu i uèinkovitu istragu. Smatramo kako je za incident ponajprije odgovoran organizator koncerta Matko Paviæ, ali ni pjevaè Thompson, kao javna osoba, bez obzira na ispriku, ne može izbjeæi moralnu suodgovornost za sve što se novinarima dogaðalo u Sindelfingenu, stoji u priopæenju što ga je potpisao predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ.


 

Povratak

AKTUALNO