hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Goran Miliæ: »Ne ljubim previše svoj novi posao, ali nije da ga ne znam«

08.01.2003.

ZAGREB, 7. sijeènja - Za èetvrtak, 9. sijeènja, zakazan je nastavak 21. sjednice Vijeæa HRT-a, prekinute 19. prosinca prošle godine. Kako æe jedna od toèaka dnevnog reda biti prijedlog imenovanja urednika programa HTV-a koji bi trebali zamijeniti dosadašnje - jer oni i dalje ustraju na razrješenjima s dužnosti - u javnosti su se veæ pojavila nova imena koja æe Vijeæu predložiti glavna urednica Jasna Ulaga Valiæ.
Najviše je zanimanja medija izazvao prijedlog da se na mjesto Nikole Kristiæa, urednika Radne cjeline Informativno-politièkog programa, imenuje Goran Miliæ, dosadašnji urednik Kontakt-politièkih emisija, kojega smo zamolili za razgovor.
• Zašto ste prihvatili ponudu Jasne Ulage Valiæ za mjesto urednika Radne cjeline informativno politièkog programa?
- Zato što predugo traje ova situacija u kojoj se ne zna tko zapravo upravlja Informativnim programom. Sadašnji je urednik Nikola Kristiæ tražio razrješenje, a onda je, zato što Vijeæe nije bilo u punom sastavu, nakon izglasane potpore Jasni Ulagi Valiæ, ostalo neriješeno njegovo pitanje, èini mi se da je omjer bio 7:7. Na iduæem sastanku nije bilo kvoruma, a za treæi sastanak, zakazan 9. sijeènja, neki su èlanovi Vijeæa iznijeli stajalište da Jasna Ulaga Valiæ ovoga puta mora ponuditi adekvatnu zamjenu za urednike koji inzistiraju na razrješenju.
Nakon mjeseci trajanja ove neugodne i nejasne situacije, odluèio sam prihvatiti ponudu i pokušati zaèepiti te rupe. Ne mogu reæi da mi je to drago, jer nisam više u godinama da mi je lako sjediti u uredu po 16 sati dnevno. Osim toga to je posao sa stotinama ljudi, a ako uzmemo u obzir i dopisništva, rijeè je o tisuæama. No u situaciji kada je Vijeæe dalo potporu Ulagi, nitko se nije htio prihvatiti toga mjesta.
• Što oèekujete da æe se dogoditi na sjednici Vijeæa HRT-a u èetvrtak?
- Ako bude kvoruma, mislim da æe prijedlog proæi.
• Ako se to dogodi, hoæete li moæi uspješno suraðivati s u tom sluèaju takoðer novoimenovanom Vlastom Bartolec kao urednicom Informativnog programa i privremenim urednikom Dnevnih informativnih emisija, Željkom Roškom?
- Hoæu, jer informativni program i sve njegove emisije ne radi dvoje-troje ljudi. To je pitanje animacije èitavog novinarskog tima. Postoji princip - urednici sjede na kolegijima, primaju inicijative novinara i onda te materijale rasporeðuju po emisijama. Ne može se oèekivati da urednik bude taj koji æe naruèiti svaku reportažu, svaki prilog. To mora dolaziti od novinara i to treba postaviti na taj naèin. Da novinari budu slobodni predlagati, da ih se u tom smislu stimulira, da se na taj naèin reaktiviraju i tv centri.
Dat æu vam samo jedan aktualan primjer: koliko ljudi, ministara, direktora koji ne žive u Zagrebu nisu danas došli na posao? Na primjer, Davorko Vidoviæ neæe danas doæi na posao iz Siska, jer su ceste zatrpane snijegom. To vrijedi 30 sekundi informacije, a zgodno je, jer pokazuje mnogo više od toga. Ali, ne može na sve to misliti urednik, to moraju predlagati ljudi koji su tamo, dakle iz dopisništava. U uredništvu se vijesti trebaju rasporeðivati, paziti da se na ponavljaju, odluèivati što æe iæi u neke manje bitne informativne emisije, da kljuè stvari ide u Dnevnik, da analiza ostane za Meridijan i slièno. To æe biti moj novi posao. Moram reæi - ne ljubim ga previše, ali nije da ga ne znam.
• Koji æe biti vaši prvi potezi?
- Prvi æe potez biti sastanak s produkcijom, da u svezi s dolazeæom konkurencijom na Novoj tv u informativnom sektoru dogovorimo prilagoðeniju, bržu, suvremeniju produkciju. Situacija je sada takva da ako naša ekipa treba otiæi i snimiti 200.000 Hrvata na skijanju, jedu li oni tamo sarmu, špek i slièno ili su zaista gizdavi u svojim BMW-ima i troše u mondenim skijalištima tone eura, onda je potrebno dobiti sedam potpisa, kombi, rasvjetljivaèa, tonca, asistenta, mnoštvo dnevnica, napraviti golem trošak, angažirati agenciju koja æe nam zakazati hotel, iako je možda jeftinije spavati kod privatnika i slièno. To je najèešæa praksa od koje se samo rijetko odstupa. Sutra æe, meðutim, Nova tv to obaviti za pola sata. Mirjana Hrga æe iz ladice uzeti 150 ili 200 eura, sjesti u automobil sa snimateljem koji ima digitalnu kameru i njih dvoje æe otiæi tamo i završiti posao. Toga sam apsolutno svjestan i mislim da se HTV mora tome što prije prilagoditi.
• Hoæe li informativni program koji najavljuje Nova tv ugroziti HTV-ov?
- On æe sigurno biti novost, a svaka se novost gleda. Pošteno govoreæi, naš se Dnevnik, kao i Dnevnik Hrvatskog radija, u svom konceptu nije mijenjao posljednjih 30-ak godina.
Moram reæi da je pod ljudima koji su tražili razrješenje napravljen velik korak, otklon od dnevnog pritiska politièara. Ta ekipa, koliko god sada bila ljutita i nezadovoljna, za sebe æe sigurno moæi reæi da su za samo nekoliko mjeseci, prvi put u povijesti HTV-a, uspjeli u središnjoj dnevnoj informativnoj emisiji u 19.30 imati reportaže i komentare koji izravno kritiziraju vlast i predsjednika vlade, vezano za tekuæe dogaðaje. Da su mogli izbjeæi neke informacije koje bi vlast voljela da se objave, a oni nisu smatrali da su dovoljno profesionalno zanimljive i važne da bi bile objavljene. To je njihova velika zasluga.
Sad se postavlja pitanje: zašto oni žele otiæi ako su svoj posao dobro obavljali? Ali to više nije u mojoj domeni. To je stvar njihova odnosa s glavnom urednicom koju su sada jednostavno napustili. A kako ja ne mislim da napuštanje nekoga tko je legalno izabran znaèi da se time dolazi na njegovo mjesto, naravno da takav postupak ne odobravam.
• Je li Dnevnik sada onakav kakav treba biti?
- Mislim da je ono što je još u njemu doista za promjenu uvoðenje malo više nepredvidivosti. Danas mi se èini da nekako uvijek znam kako æe poèeti i kako æe se završiti. Èitava je njegova melodija, njegova glazba uvijek ista. Nešto se mora napraviti da bi on izgledao baš kao zrcalo života.
• Tome æe vjerojatno doprinijeti inicijativa novinara za koju se zalažete.
- Novinari moraju biti glavni. Meni je suludo da ja, koji sam u zadnjih pet godina napravio, vodio, uredio i bio scenarist više od 500 emisija na HTV-u, za sve to vrijeme imao dvostruko manju plaæu od one koju æu imati sada, ako budem izabran za urednika. A cijelo æu vrijeme zapravo sjediti u uredu. Tako da za mene novinari i dalje ostaju broj jedan, a urednici samo moraju znati opravdati svoje visoke plaæe.

 

Povratak

AKTUALNO